AVRUPADAN Youtube Video
Patronlar hastalığın ilk gününde maaşı kesiyor
Almanya’da artan hastalık izinleri "Bekleme Günü" tartışmalarını alevlendirdi. İsviçre modeli örnek gösteriliyor.
Almanya’da artan hastalık izinleri nedeniyle, çalışanların hastalandıkları ilk günlerde ücret alamadığı "Bekleme Günü" uygulaması tartışılıyor. İsviçre’de yıllardır yürürlükte olan bu düzenleme, işverenlere çalışanın hastalık izninin ilk 1 ila 3 gününde maaş ödememe hakkı tanıyor. Ancak bu durum, işverenin sigorta yaptırıp yaptırmamasına göre değişiyor. Sigorta varsa ödemeler sigorta şirketi tarafından yapılıyor, ancak sigorta zorunlu değil.
Sendikalar ve işverenler farklı görüşte
Sendikalar, bu uygulamanın çalışanları hasta olsalar bile işe gitmeye zorladığını savunuyor. İşverenler ise, "Bekleme Günü" sayesinde özellikle hafta başı ve sonlarında artan hastalık izinlerinin azaldığını iddia ediyor.
Almanya, AB ortalamasını katlıyor
Almanya’da çalışanlar yılda ortalama 20 gün hastalık izni kullanıyor. Bu rakam, Avrupa Birliği’nde 8 gün olan ortalamanın yaklaşık üç katı. Hastalık izinlerinin Almanya’ya maliyeti oldukça yüksek: İşverenler için yılda 77 milyar avro, sağlık sigortası şirketleri için ise 19 milyar avro. Sosyal harcamaların yüzde 6’sı hastalık izinlerine giderken, bu oran AB genelinde yüzde 3,5 seviyesinde.
"Almanya hastalık bildirimlerinde dünya şampiyonu"
Alman sigorta şirketi yöneticisi Bäte, Almanya’nın hastalık bildirimlerinde dünya çapında lider olduğunu belirtti. Bu durumun yüksek maliyetlere yol açtığını ifade eden Bäte, çözüm için farklı modellerin tartışılması gerektiğini söyledi.
Geri Dön 09 Ocak 2025 Perşembe Önceki Yazılar