Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
17 Nisan 2023 Pazartesi

Yurt dışı oylar için partilerden öneri: Ayrı seçim bölgesi olsun

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri yaklaşırken, yurt dışı oyların da akıbeti yeniden gündeme geldi. Seçime girecek siyasi partilerin üyeleri, konuya dair farklı görüşlere ve önerilere sahip. CHP, AK Parti ve TİP'ten isimler Avrupadan'a konuştu...

Yurt dışı oylar için partilerden öneri: Ayrı seçim bölgesi olsun

Yurt dışından kullanılan oylar seçimleri nasıl etkiliyor? Milletvekili seçiminde yurt dışından kullanılan oylar boşa gidecek mi? Yurt dışı, ayrı bir seçim bölgesi olmalı mı? CHP Berlin Birlik Başkanı Kenan Kolat, AK Parti İstanbul 3'üncü Bölge Milletvekili Adayı Oğuz Üçüncü, ve TİP Almanya temsilcisi Burak Ünde sorularımızı yanıtladı.

Yurt dışında kullandığınız oy hangi bölgede sayılacak?

Milletvekili seçimlerinde, yurt dışındaki geçerli oylar, Türkiye’deki seçim bölgelerine bölgedeki seçmen sayısına orantılı biçimde dağıtılıyor. Oyların dağılımında, yurt dışı seçmenlerinin nerede oy kullandığına veya Türkiye’deki ikametlerinin nerede olduğuna bakılmıyor. Sadece toplam yurt içi oylarının seçim bölgelerindeki oranları göz önünde bulunduruluyor. 

Yani, yurt dışından oy kullananlar, milletvekili seçimlerinde belirli bir bölgeden oy kullanamadıkları için dezavantajlı duruma düşebiliyor. Çünkü oy vereceğiniz parti, Türkiye’deki 87 seçim bölgesinin hepsinde seçime girmese bile, yurt dışı oyları 87 bölgeye dağıtılıyor. Ancak her bölgede aday çıkarmayan daha küçük bir partiye yurt dışından verilen oylar da tamamen boşa gitmiyor; partinin toplam oy sayısına ekleniyor.

CHP Berlin Birlik Başkanı Kenan Kolat ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Oğuz Üçüncü, bu nedenle, yurt dışı seçmenlerinin destekledikleri ittifakın en büyük partisine oy vermesini savunuyor. Bunun, seçmenlerin kullandıkları oyun boşa gitmemesini güvence altına almak için mantıklı bir yöntem olduğu görüşündeler.

TİP Almanya Temsilcisi Burak Ünde ise, ‘oylar boşa gidecek’ endişesini 'hellalleşip 20 yıllık yıkımın üzerini kapatmak isteyenlerin manipülasyonu’ olarak niteledi. Ünde, oyların boşa gitmesi olasılığının, sadece baraj riski olan veya belirli bölgelerde seçime giren partileri değil, tüm partileri etkilediğini ve seçim sisteminin kendisiyle ilgili bir sorun olduğunu kaydetti.

‘Yurt dışı ayrı bir seçim bölgesi olsun’ önerisi

CHP Berlin Birlik Başkanı Kenan Kolat, Türkiye’deki seçim sisteminin, özellikle yurt dışındaki seçmenler için kesinlikle adil olmadığını vurgulayarak, yurt dışının ayrı bir seçim bölgesi olması gerektiğini savunuyor. 

Bu konuya ilişkin yasa tasarısının hazır olduğunu ve düzenlemeyi hayata geçirmek için anayasal altyapı bulunduğunu söyleyen Kolat, hükümet değişirse, bir sonraki seçimlere yurt dışının ayrı bir seçim bölgesi olarak girebileceği görüşünde.

Bu düzenlemeye göre, bir yurt dışı çevresi oluşturulacak ve yurt dışındaki seçmenler doğrudan kendi milletvekillerini çıkarabilecek. CHP’nin vaadine göre yurt dışındaki seçmenler, TBMM’de 15 milletvekili tarafından temsil edilecek.

TİP Almanya Temsilcisi Burak Ünde, yurt dışında yaşayan vatandaşların kendi gündemleri ve sorunları olduğunu vurgulayarak, yurt dışının ayrı bir seçim bölgesi olarak değerlendirilmesi sürecinin hassasiyetle ele alınması gerektiğini aktardı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Oğuz Üçüncü de, "Doğrudan temsil, demokrasinin olmazsa olmazı" diyerek, yurt dışının ayrı bir seçim bölgesi olması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Ancak bunun uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri olduğunu, anayasal uygunluğa bakılması ve altyapı çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti.

Üçüncü, ayrıca, farklı ülkelerdeki gurbetçilerin farklı dertleri olduğu için, yurt dışı seçim bölgesi oluşturulduğu takdirde ülkelerin dağılımının da kolay olmadığını aktardı.

ZEYNEP SAĞANAK - AVRUPADAN

Geri Dön 17 Nisan 2023 Pazartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN