AVRUPADAN Youtube Video
Sağlık Bakanlığı: Maymun çiçeği vakaları artabilir
Almanya’da maymun çiçeği vakalarının artması bekleniyor. Şimdiye kadar doğrulanmış 6 vaka olsa da Federal Meclis Sağlık Komisyonu raporunda çok sayıda temaslı olduğu belirtildi.
Federal Meclis Sağlık Komisyonu, tüm dünyayı endişelendiren maymun çiçeği hastalığıyla ilgili rapor yayımladı. Raporda hastalığı taşıyan insanlarla temaslı çok sayıda kişi olduğu belirtilerek "Bu nedenle, Avrupa'da ve Almanya'da enfeksiyon sayıları yükselişte. Uluslararası bir yayılım gözlemleniyor" ifadeleri kullandı.
Almanya’da şu ana kadar 6 vaka tespit edildi. Bunların 3’ü Berlin’de. Münih, Stuttgart ve Sachsen Anhalt’te de birer vaka görüldü.
Sağlık Bakanlığı, çiçek aşısının maymun çiçeği hastalığına karşı da koruyucu olabileceğini söyledi. Bakanlık verilerine göre Almanya’da 100 milyon doz çiçek aşısı bulunuyor.
Hastalığın semptomları arasında ateş, baş ve kas ağrısı, deride döküntü gibi hafif belirtiler var. Nadir durumlarda hastalık şiddetli seyredebiliyor. Hastalığın doğrudan temas veya eşyalar üzerinden de bulaşabildiği aktarıldı.
Karantina tavsiyeleri paylaşılacak
Sağlık Bakanı Lauterbach, Robert Koch Enstitüsü ile birlikte izolasyon ve karantinaya ilişkin tavsiyeleri hazırladıklarını aktardı. Tavsiyelerin bugün paylaşılması bekleniyor. Risk grubundaki kişilere de aşı olmaları tavsiye edilecek. Öte yandan nüfus genelinde bir aşılama şu aşamada sözkonusu değil.
Virolog Schmidt-Chanasit: Pandemi endişesi yok
Virolog Prof. Dr. Schmidt-Chanasit, Deutschlandfunk’a verdiği demeçte maymun çiçeğinin hızla yayılma tehlikesinin olduğunu düşünmediğini ifade etti. Schmidt-Chanasit, “Maymun çiçeği için bir pandemi endişesi yok. Bu virüsün bulaşması çok zor” dedi.
Berlin Sağlık Bakanı Ulrike Gote de panik yapmak için bir neden olmadığını ancak tedbiri de elden bırakmamak gerektiğini söyledi.
DSÖ’den ‘acil toplantı’ kararı
Dünya Sağlık Örgütü de maymun çiceği hastalığıyla ilgili acil toplantı kararı aldı. DSÖ, yaz aylarında yapılacak festivallerde hastalığın hızla yayılmasından endişe ediyor. DSÖ Genel Direktörü Gebreyesus, koronavirüs salgınının henüz bitmediğini ve dünyanın yeni bir salgına hazır olmadığını söyledi.
İlk zorunlu aşı: Çiçek aşısı
Almanya’da ilk aşı zorunluluğu 1874’de (Reich Aşı Yasası) yürürlüğe girdi. O dönemde Alman İmparatorluğu’nda çiçek aşısı zorunluluğu getirildi. Tüm dünyada koruyucu aşı çalışmaları sayesinde hastalığın kökü kazındığı için bu zorunluluk 1976 yılında kaldırıldı.
Geri Dön 24 Mayıs 2022 Salı Önceki Yazılar