AVRUPADAN Youtube Video
Omurgalıların bilinen en eski atası: 390 milyon yaşında, 4 uzvu ve bir çenesi var
Yeni bir çalışma Palaeospondylus gunni adlı bir canlının omurgalıların en eski atası olabileceğini ortaya koydu. Fosil İskoçya’da bulundu.
Japon bilim insanları, İskoçya’da bulunan ve 390 milyon yaşında olan Palaeospondylus gunni adlı canlının dört uzva sahip olduğunu ve balığa benzeyen bu canlının omurgalıların en eski atası olabileceğini söyledi.
Bu canlının fosilleri ilk olarak 1890 yılında İskoçya’nın Caithness kentinde keşfedilmişti. Uzunluğu 5 santimetre olan canlı, uzun zamandır evrim ağacında bir yere yerleştirilemiyordu. Ancak Japonya’daki RIKEN Öncü Araştırma Kümesi’nden Shigeru Kuratani fosilin bir çenesinin ve dört adet uzvunun olduğuna dair yeni bulgular sundu. Bu bulgularla birlikte Palaeospondylus gunni, omurgalıların soy ağacının en altına yerleşmiş oldu.
Çalışmanın başyazarı Tokyo Üniversitesi’nden Tatsuya Hirasawa, "Canlının bir çenesi olduğunu doğrulayan üç yarım daire kanalı bulduk. Bir tetrapod olarak Palaeospondylus, kafatasına göre aşırı derecede küçük bir alt çeneye sahipti ve bu nedenle ağız açıklığı sınırlıydı. Geri çekilmiş çene ve alışılmadık şekilde düz bir kafa şekli değişen habitatını temsil ediyor. Paleospondylus'un tetrapod larvalarınınkine benzeyen garip morfolojisi, gelişimsel genetik bakış açısından çok ilginç. Bunu dikkate alarak, omurgalı tarihinde sudan karaya geçişte meydana gelen bu ve diğer morfolojik değişikliklere neden olan gelişimsel genetiği incelemeye devam edeceğiz" dedi.
Geri Dön 31 Mayıs 2022 Salı Önceki Yazılar