AVRUPADAN Youtube Video
Geçen sene kısmen kalkan ‘Dayanışma Vergisi’ geri gelebilir
İki Almanya’nın birleşmesinin ardından ülkenin doğu eyaletlerini kalkındırmak amacıyla 1995 yılında Dayanışma Vergisi getirilmişti. Bu vergi, 2021 yılında büyük ölçüde kaldırılmıştı. Ancak ekonomik kriz nedeniyle vergi yeniden gündeme geldi.

Koronavirüs salgını ve Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği ekonomik yükler Almanya ekonomisini zorlamaya devam ediyor. Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranının yaşandığı Almanya’da enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere pek çok temel kalemlerde fiyat artışları yaşanıyor. Ülkedeki birçok kurum yaşananlara karşı ekonomik planlar ve fonlar açıklıyor.
Tüm bunlar yaşanırken bir açıklama da Alman Vergi Sendikası Başkanı Thomas Eigenthaler’den geldi. İki Almanya’nın birleşmesinden 5 yıl sonra, 1995 yılında, doğu eyaletlerini kalkındırmak amacıyla çalışanların ve kurumların gelirinin yüzde 5,5’inin tahsil edildiği Dayanışma Vergisi geçtiğimiz yıl büyük ölçüde kaldırılmasının ardından yeniden gündeme geldi. Stuttgarter Zeitung’a konuşan Eigenthaler, "Federal hükûmet üzerindeki mali yükler üst üste yaşanan krizler nedeniyle her geçen artıyor" dedi ve ekledi; "Bu yükler, Dayanışma Vergisi olmadan karşılanamaz. Er ya da geç, çalışanların yüzde 80’inden yeniden alınmaya başlanacak"
Neden kaldırılmıştı?
Dayanışma Vergisi 2021 yılından itibaren yalnızca yüksek gelire sahip yüzde 10’luk kesimden alınmaya başlanmıştı. Verginin kaldırılmasının amacı, ülkeye daha fazla yatırımcı çekmek ve çalışanların yükünü azaltmaktı.
Geri Dön 12 Nisan 2022 Salı Önceki Yazılar