AVRUPADAN Youtube Video
Doğalgaz risk seviyesi 2’ye yükseltildi
Almanya’da Rus gazındaki kesintiler nedeniyle ulusal acil durum planında risk seviyesi 2’ye yükseltildi. Bu en yüksek ikinci aşama.

Almanya, Rus doğal gazındaki kesintiler üzerine ulusal acil durum planındaki risk seviyesini ikinci en yüksek aşamaya yükseltti. Ekonomi Bakanı, vatandaşlara kışa hazırlık için gaz tüketimini azaltma çağrısı yaptı.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, ülkesinin 3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı'nın 2'nci aşaması olan uyarı seviyesinin etkinleştirildiğini söyledi.
Habeck, söz konusu alarm seviyesinin ‘gaz tedariki durumunda ciddi bir kötüleşmeyi’ yansıttığını ve hane halkının tasarruflu kullanımla bir fark yaratabileceğini söyledi.
Habeck, "Şu an hissetmesek bile bir gaz krizi içindeyiz. Durum ciddi ve kış gelecek" ifadesini kullandı.
Habeck, Alman hükümetinin gaz arzında yaşanabilecek ek kesintilere hazırlanmaya devam ettiğini söyledi.
Söz konusu uyarının, Gaz Acil Durum Planı'nın 2'nci seviyesi olduğuna dikkati çeken Habeck, "Fiyatlar zaten yüksek ve daha fazla artış için hazırlanmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
Habeck, Moskova'yı Batı'nın Ukrayna'ya verdiği destekten dolayı doğalgazı Almanya'ya karşı bir silah olarak kullanmakla suçladı. Alman bakan, "Gaz tedarikinin azaltılması bize Putin tarafından yöneltilen bir ekonomik saldırıdır. Kendimizi buna karşı savunacağız ancak ülkemiz zorlu bir yoldan geçmek zorunda kalacak" dedi.
3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı nedir?
1’inci erken uyarı, 2’nci uyarı ve 3’üncü acil durum olmak üzere üç seviyeden oluşuyor ve aşamalara göre piyasada alınacak tedbirleri içeriyor.
Almanya, 30 Mart’ta, Rusya'dan gelen doğal gazın kesintiye uğrama ihtimaline karşı Gaz Acil Durum Planı'nda erken uyarı seviyesini etkinleştirmişti.
Bir sonraki seviyenin etkinleştirilmesi ise doğalgaz dağıtımında devlet kontrolünü öngörüyor.
Alman hükümetinin bugün aldığı gazda "uyarı" kararının, özellikle Moskova ile Soğuk Savaş'a kadar uzanan güçlü enerji bağları geliştiren Avrupa'nın en büyük ekonomisi için zor günlere işaret edeceği değerlendiriliyor.
Ne olmuştu?
Rus enerji devi Gazprom geçen hafta Almanya'ya Kuzey Akım boru hattı üzerinden sağladığı doğalgazı teknik sorun gerekçesiyle yüzde 60 oranında azaltmıştı.
Ukrayna savaşı öncesi doğalgaz ihtiyacının yüzde 55'ini Rusya'dan karşılayan Almanya, Rus gazına bağımlılığını azaltmak için alternatif kaynaklara yönelerek bu oranı yüzde 35'e düşürmüştü. Geçen hafta Ekonomi Bakanı Habeck, “Gaz depolama tesislerindeki doluluk oranı yüzde 58. Bu rezervlerle kışı geçirebilmemiz mümkün değil. Açığımız çok büyük olacak. Zor zamanlar biz bekliyor” demişti.
Geri Dön 24 Haziran 2022 Cuma Önceki Yazılar