AVRUPADAN Youtube Video
Gizli evsizlik krizi: Geçici konutlar için fahiş bedeller
İngiltere’de belediyeler, evsiz kalma riski altındaki kişileri barındırmak için özel mülk sahiplerine piyasa değerinin çok üzerinde kira ödüyor.

Yeni bir araştırmaya göre, pansiyon ve hosteller için ödenen bedeller, benzer dairelerin kirasından ortalama yüzde 60 daha fazla.
Sayılar ürkütücü boyutlarda
Ülkede 100 binden fazla hane geçici barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. 164 bin çocuk geçici konutlarda büyürken, 17 bin aile beş yılı aşkın süredir kalıcı bir ev bekliyor. İngiltere, gelişmiş ülkeler arasında en kötü evsizlik oranına sahip ülke konumunda.
Sistem kontrolden çıktı
The Guardian'ın haberine göre; geçici konutlara yılda 2,1 milyar sterlin kamu kaynağı aktarılıyor. Bu durum, denetimsiz şekilde büyüyen ve çoğu sağlıksız şartlarda hizmet veren 2 milyar sterlinlik bir sektör yarattı. Son beş yılda kötü koşullarda kalan en az 74 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.
Belediyeler bütçe krizinde
Pek çok belediye bütçesinin yüzde 20’sinden fazlasını geçici konutlara ayırıyor. Hastings Belediyesi temel bütçesinin yarısından fazlasını bu amaçla harcarken, Crawley Belediyesi mali geleceğini ciddi risk altında görüyor.
“Kaynak israfı ve sosyal utanç”
Ulusal Konut Federasyonu Başkanı Kate Henderson, sosyal konut üretiminin azalmasının krizi derinleştirdiğini belirterek, "Vergi mükelleflerinin parası pahalı ve geçici çözümlere akıtılıyor. Bu, utanç verici bir kaynak israfı" dedi.
İnsan hikâyeleri: Geçici konutta yıllar süren yaşam
Aimee adlı bir kadın, 50 gün kalması gereken fareli bir otelde iki yıl boyunca yaşamak zorunda kaldığını anlattı. Bu süreçte çocukları, sağlıksız koşullardan korunmak için büyükannelerinin yanında yaşamak zorunda kaldı. Evsizlik krizinin bireyler üzerindeki yıkıcı etkileri her geçen gün daha görünür hâle geliyor.
Geri Dön 28 Nisan 2025 Pazartesi Önceki Yazılar