Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
06 Kasım 2023 Pazartesi

Hollandalı şirketler yaptırımları Türkiye üzerinden aşmaya çalışıyor

Hollandalı şirketler, ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya'ya ihraç ederek Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan Avrupa yaptırımlarını aşmaya çalışıyor.

Hollanda'dan Rusya'ya yapılan ürün ihracatı, yaptırımların ardından ciddi ölçüde azaldı. Bununla birlikte, Hollanda'nın Türkiye'ye ihracatında ise patlama yaşandı. Bu yılın ikinci çeyreğinde, 869 milyon avroluk Hollanda yaptırımlı malı Türkiye'ye gitti. Hollanda İstatistik Ofisi (CBS), bu meblağın iki yıl öncesine nazaran yüzde 91 daha fazla olduğunu bildirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle AB; mikroçipler, ulaşım ekipmanları, makineler ve insansız hava araçları gibi malların AB ülkelerinden Rusya'ya ihracatını yasakladı.

Hollanda menşeli ürünlerin ihracatı, 2023'ün ikinci çeyreğinde 285 milyon avroya ulaştı. Bu da savaştan iki yıl öncesine oranla yüzde 63 daha az. Aynı zamanda, Hollanda ürünlerinin Türkiye'ye ihracatı yüzde 42 ve Avrasya Ekonomik Birliği Ülkeleri'ne (EEU+) - Kazakistan, Belarus, Ermenistan, Kırgızistan ve Özbekistan - ihracatı yüzde 75 arttı.

2021'in ikinci çeyreğinde Rusya; hesap makinası ve yazarkasa gibi Hollanda üretimi ofis aletlerinin ikinci büyük alıcısıydı ve 19,3 milyon avro değerindeki toplam ihracatın yüzde 10'unu oluşturuyordu. Yaptırımlar ofis aletlerini de kapsıyor. Yaptırımlardan sonra, Rusya'ya Hollanda malı ofis aleti ihracatı yapılmadı. Aynı dönemde Türkiye'nin Hollanda ofis aletleri ihracatından aldığı pay yüzde 3,5'ten yüzde 10'a yükseldi ve ihracat değeri 15 milyon avro oldu.

Kamyonlar ve otobüsler de yaptırım listesinde yer alıyor. 2021'in ikinci çeyreğinde Rusya, Hollanda üretimi kamyon ve otobüslerin ihracatında yaklaşık 11 milyon avro değerinde yüzde 1,8 paya sahipti. Burada da Rusya'ya ihracat durduruldu, ancak Türkiye'ye ihracat 2021'in ikinci çeyreğinde yüzde 0,5'ten bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3'e yükseldi.

CBS'in raporunda, "Kamyon ve otobüsler de EEU+ ülkelerine daha fazla ihraç edildi. 2023'ün ikinci çeyreğinde ihracat değeri, iki yıl öncesine göre 35 kat daha yüksekti" ifadeleri yer alıyor. Hollanda kamyon ve otobüslerinin Türkiye ve EEU+ ülkelerine ihracat değerleri, bu yılın ikinci çeyreğinde sırasıyla 7 ve 23 milyon avro olarak gerçekleşti.

Geri Dön 06 Kasım 2023 Pazartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN