Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
05 Mayıs 2024 Pazar

Hollanda'da bu hafta neler yaşandı?

Hollanda'nın gündeminde bu hafta; emeklilik yaşı tartışmaları, çocukların uyuşturucu kullanımı ve zayıflama iğnesi belgeselinin engellenmesi vardı. İşte yaşananlar...

Hollanda'da bu hafta neler yaşandı?

Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verileri, Hollanda’nın ortalama emeklilik yaşının hızla 66’ya yaklaştığını ortaya koydu. 2023 yılında emekli olan 86 bin kişinin yaşının, 65 yıl 11 ay olduğu belirtildi. 2023’te emekli olmasına rağmen çalışanların yüzde 74’ü ise 65 yaş ve üzerindeydi. On yıl önce bu oran yüzde 43, yirmi yıl önce ise sadece yüzde 14 bandındaydı. 2003 yılında emekli olmasına rağmen çalışanların dörtte üçü 62 yaşın altındaydı.

Son 45 yılın en yüksek maaş artışı

2023 yılında ortalama saatlik brüt ücretlere yüzde 7 oranında zam yapıldı, bu artış son 45 yılın en yüksek maaş artışı olarak kaydedildi. Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verilerine göre, her dört çalışandan biri toplu iş sözleşmesi dışında ücret alırken, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki çalışanlara yapılan zam oranı yüzde 5,9 oldu. Diğer çalışanlarda ise bu oran yüzde 7 olarak gerçekleşti. Ocak 2024 itibarıyla Hollanda'da asgari saatlik ücret 13,27 avro olarak belirlendi ve asgari ücretle çalışanların ortalama kazancı 2022'ye göre yüzde 12,9 artış gösterdi.

İmam yetiştirme programı durduruldu

Hollanda'da, hükûmet ile Müslümanlar Arası İletişim Kurumu (CMO) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle İmam Yetiştirme Programı durduruldu. Lisans seviyesinde başlatılması planlanan ve Eylül 2024'te üniversitelerde kalıcı hale getirilmesi hedeflenen program, Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Amsterdam Yüksek Okulu (HvA) ve IPABO Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu arasında da anlaşmazlıklara yol açtı. CMO ve üniversiteler, yapılan ayrı açıklamalarda, karşılıklı beklenti ve vizyonların uyuşmadığını belirtti. Sosyal İşler Bakanlığı, programın durdurulmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, yaşanan durumdan dolayı derin üzüntü duyulduğunu ifade etti.

Halsema: Hollanda narko-devlete dönüşüyor

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, Hollanda’nın narkotik bir ülkeye dönüştüğünü belirterek, yeni düzenlemeler getirilmesi çağrısında bulundu. Halsema, uyuşturucu kaçakçılığının yıkıcı etkisine karşı, kokain satışının devlet kontrolünde yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu ve "Kokain eczanelerden ya da tıbbi merkezlerden temin edilecek şekilde satılabilir. Medeni bir piyasa oluşturulabilir" diye konuştu. 

Yasaklı uyuşturucu 3MMC kullanımı çocuklar arasında artıyor

Hollanda’yı etkisi altına alan yasaklı uyuşturucu 3 MMC isimli madde kullanımının çocuklar arasında artması endişe yarattı. Trimbos Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, geçtiğimiz yıl, 16-35 yaş arasında üç kişiden birinin, 3 MMC isimli uyuşturucuyu en az bir kez kullandığını ortaya koydu. NOS grubunun anketlerine göre de bu oranın özellikle 20 yaşın altındaki gençlerde artığı kaydedildi.

Sağlık Müfettişliği zayıflama iğnelerinin belgeselini engelledi

Mucize zayıflama iğnesi olarak bilinen Ozempic hakkında bir belgesel yayınlamak isteyen PowNed kanalına, belgesel yayınlanırsa en az 150 bin avro ceza uygulanacağı iddia edildi. Kanal yönetimi, devletin bu cezayı caydırıcı bir önlem olarak ve gizli bir sansür uygulaması olarak kullandığını öne sürdü. Sağlık Müfettişliği ise, reçeteyle satılan ilaçların belgeselde dahi olsa dolaylı reklamının yapılamayacağını belirten bir açıklama yaptı.

Geri Dön 05 Mayıs 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN