AVRUPADAN Youtube Video
Suriye’de şiddet tırmanıyor: Büyük katliam endişesi
Suriye’de Alevilerin yaşadığı Tartus ve Lazkiye'de çatışmalar şiddetlendi. 1.000’den fazla kişi öldü, Alevi siviller hedef alındı. Uluslararası toplum, artan şiddete tepki gösterdi.
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Esad yanlıları ile yeni hükûmet arasında başlayan çatışmalar 6 Mart’tan itibaren şiddetini artırdı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, şimdiye kadar 1.000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 745 Alevi sivilin bulunduğu belirtiliyor. İslamcı geçici hükûmetin, Alevilere yönelik "Suriye iç savaşının en büyük katliamlarından birini" gerçekleştirdiği iddia ediliyor.
Geçici hükûmet ise bu saldırıların sorumlusunun Esad yanlıları olduğunu iddia etti. Suriye devlet televizyonu, katliamları gerçekleştiren kişilerin ordu üniformaları giymiş, kimliği belirsiz gruplar olduğunu ve bu saldırılarla yeni bir iç savaşın hedeflendiğini öne sürdü.
Aleviler, geçici hükûmetten endişeli
Geçici hükûmet, çatışmaların Esad yanlılarının güvenlik güçlerine saldırısıyla başladığını iddia ediyor. Amerikan düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW), Esad’a bağlı isyancıların koordineli saldırılar düzenlediğini doğrularken, bu grupların merkezi bir liderlik altında hareket etmediğini belirtiyor.
Özellikle Alevilerin yoğun yaşadığı Lazkiye ve Tartus kentlerinde çatışmalar devam ediyor. ISW’ye göre, büyük şehirler geçici hükûmetin kontrolüne geçmiş olsa da Esad yanlıları tamamen yenilmedi.
Alevi siviller, kimlikleri nedeniyle hedef alındıklarını ve katliamlara maruz kaldıklarını belirtiyor. Kadın ve çocukların da öldürüldüğü bildirilirken, geçici hükûmetin Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus’taki 29 yerleşim yerinde katliamlar gerçekleştirdiği ve bunun savaş suçu teşkil ettiği öne sürülüyor.
Uluslararası tepkiler ve barış çağrıları
9 Mart’ta geçici hükûmetin lideri Ahmed El-Şara (Colani), yaşanan şiddet olaylarının ardından barış çağrısında bulundu. "Ulusal birliği ve iç huzuru korumalıyız" diyen El-Şaraa, ülkenin bir arada yaşaması gerektiğini vurguladı. Ancak Alevi sivillerin öldürülmesine doğrudan değinmedi. Sivillere yönelik saldırıların ağır şekilde cezalandırılacağını belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki şiddeti kınayarak sivil ölümlerini “şok edici” olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği de geçici hükûmeti uyararak, sivillerin korunması gerektiğini vurguladı.
Cem Özdemir: Geçici hükûmet sorumluları hesap vermeye çağırmalı
Yeşiller Partili Bakan Cem Özdemir de yaşanan katliama tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan Özdemir, "Geçici hükümet, sorumluları hızla hesap vermeye çağırmalı. Hiçbir kitap veya din, insan haklarından üstün değildir! Aleviler, Dürziler, Ezidiler, Hristiyanlar ve diğer tüm etnik gruplar ile inançlar, kendi topraklarında güvenlik içinde ve özgürce yaşayabilmeli" ifadelerini kullandı.
Geri Dön 12 Mart 2025 Çarşamba Önceki Yazılar