AVRUPADAN Youtube Video
Dünyada açlık, Batı'da israf ve obezite
Birleşmiş Milletler ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) 2022 küresel açlık raporuna göre, dünya genelinde açlıkla karşı karşıya olanların sayısı son bir yılda 46 milyon artarak 828 milyona çıktı.
FAO ve WFP'nin yayımladığı '2022 küresel açlık raporuna' göre, dünya genelinde açlıkla karşı karşıya olanların sayısı son bir yılda 46 milyon artarak 828 milyona çıktı. Bu da 2021’de dünya nüfusunun neredeyse yüzde 10’unun açlık sorunu yaşadığı anlamına geliyor. Raporda, “Dünya, 2030 yılına kadar açlığı, gıda güvensizliğini ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme hedefinden giderek uzaklaşıyor” denildi.
İsraf edilen gıdayla 2 milyar insan doyabilir
Diğer taraftan, 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, dünya çapında 931 milyon ton gıdanın çöpe atıldı. Bunların yüzde 61’i hanelerden, yüzde 26’sı gastronomi sektörü ve yüzde 13’ü süpermarketler tarafından atıldı. Birleşmiş Milletler, yiyecekleri çöpe atmasaydık kaç kişiyi doyurabileceğimizi hesapladı. Sonuç: Gıda israfı yapılmasa 2 milyar insan doyabilir yani dünyadaki açlık sorununu giderebilirdik.
Avrupa'da her üç çocuktan biri obez ya da aşırı kilolu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dün yayımlanan Avrupa’daki obezite seviyelerine ilişkin raporda, ilkokul çağındaki her üç çocuktan birinin obez veya aşırı kilolu olduğu ve bu oranın daha da artmasının beklendiği belirtildi. Rapora göre, aşırı kilo ve obezite DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yetişkinlerin neredeyse yüzde 60’ını etkilemekte. Tüm yaş gruplarında aşırı kilo ve obezite ile ilgili sorunların 2035 yılına kadar DSÖ Avrupa Bölgesi’ne yıllık 800 milyar dolara mal olacağının tahmin edildiği ifade edildi.
Geri Dön 12 Mayıs 2023 Cuma Önceki Yazılar