AVRUPADAN Youtube Video
Avrupa'nın zorunlu işçileri Brüksel'de toplanacak
Avrupa genelindeki 'zorunlu işçiler', Brüksel'de daha iyi çalışma koşulları için protesto düzenleyecek.
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen zorunlu işçiler, ekim ayında Brüksel'de daha iyi çalışma koşulları talep etmek için bir protesto düzenleyecek. Temizlikçi, güvenlik görevlisi ve gıda hizmetleri çalışanlarından oluşan binden fazla kişi, 1 Ekim'de Place Jean Rey'de bir araya gelerek Avrupa Birliği'nin kamu alım yönergelerinde acil reform çağrısında bulunacak.
Bu yönergeler, kamu otoritelerinin özel firmalara hizmet ve mal tedariki için ihale vermesini düzenliyor, ancak bu durum işçilerin maaşlarını ve çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor. AB genelinde kamu ihalelerinin neredeyse yarısı en düşük fiyat teklifine göre veriliyor, bu da hizmet kalitesini düşürüp sosyal kriterlerin göz ardı edilmesine neden oluyor.
Milyonlarca işçi bu tür sözleşmelerle çalışıyor
UNI Europa tarafından yapılan bir araştırmaya göre; milyonlarca işçi bu tür sözleşmelerle çalışıyor ve bu durum AB’nin GSYİH’sının yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturuyor. 2022'de Belçika, GSYİH’sının yüzde 15,3'ünü kamu alımlarına harcadı ve bu oran OECD ortalamasının üzerinde. Aynı yıl Belçika'da verilen ihalelerin yüzde 37'si yalnızca fiyat esasına göre değerlendirildi.
Von der Leyen'in vaatleri tehlikede
Bu durum, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in "kaliteli işler, adil rekabet ve daha güçlü sendikal temsil" vaatlerini tehlikeye atıyor. UNI Europa'nın Bölge Sekreteri Oliver Roethig, kamu paralarının toplumları güçlendirmek için kullanılmasının gerektiğini vurgulayarak, kamu alımlarının kaliteli işler sağlayarak ortak iyiliği artırması gerektiğini belirtti.
Zorunlu işçilerin karşılaştığı zorluklar
Protestoda zorunlu işçilerin karşılaştığı zorluklar ön planda olacak. 2023'te yapılan bir anket, düzensiz ve sosyal olmayan vardiyalarda çalışan temizlik işçilerinin sağlık ve sosyal hayatlarının olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. Ayrıca, UNI Europa, güvenlik görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten bir anket de yayımladı.
Belçika'nın önde gelen sendikaları olan FGTB-ABVV, ACV-CSC ve CGSLB-ACLVB de bu protestonun ortak düzenleyicileri arasında yer alıyor. Oliver Roethig, zorunlu işçilerin Brüksel'e gelerek toplu pazarlık haklarının korunmasını ve kamu alımlarının Avrupa genelinde refahın bir sütunu hâline gelmesini talep edeceğini söyledi.
Zorunlu işçi nedir?
Zorunlu işçi terimi, toplumun temel işleyişini sürdürebilmesi için hayati öneme sahip olan işçiler için kullanılıyor. Zorunlu işçiler, genellikle sağlık hizmetleri, gıda üretimi ve dağıtımı, temizlik hizmetleri, güvenlik, kamu hizmetleri gibi sektörlerde görev alıyor. Özellikle pandemi gibi kriz durumlarında, zorunlu işçilerin çalışmaları toplumsal düzenin devamı açısından kritik kabul ediliyor.
Geri Dön 15 Ağustos 2024 Perşembe Önceki Yazılar