AVRUPADAN Youtube Video
Z kuşağı sabit işe değil, yüksek maaşa odaklanıyor
Z kuşağındaki çalışanların yüzde 48’i, 2025 yılı bitmeden iş değiştirmeyi düşünüyor. En önemli neden düşük maaş. Boomerlarda ise şirkete sadakat öne çıkıyor.

Almanya’da yapılan kapsamlı bir anket, iş gücündeki kuşaklar arasındaki farkları gözler önüne serdi. Karrierenetzwerk Xing’in siparişiyle Forsa tarafından yürütülen araştırma, özellikle Z kuşağı çalışanlarının işverenlerine bağlılığının zayıf olduğunu ortaya koydu. Ankete göre, 1997-2012 doğumlu bireylerden oluşan Z kuşağının yüzde 48’i, bu yıl içinde mevcut işinden ayrılmayı düşünüyor. Katılımcıların yüzde 11’i ise iş değişikliğini çoktan planladığını belirtti. Aynı kuşağın yüzde 54’ü, şimdiye kadar en az bir kez işveren değiştirmiş.
Boomerlar şirketine sadık kalıyor
Öte yandan 1946-1964 arası doğan boomer kuşağı, iş yerlerine çok daha sadık. Onların yalnızca yüzde 15’i iş değiştirmeye açık olduğunu söylerken, yüzde 11’i tüm kariyerini aynı şirkette geçirmiş. Bu oran, özellikle Z kuşağının esnek ve değişime açık tutumuyla büyük bir tezat oluşturuyor. 1981-1996 doğumluların oluşturduğu Y kuşağı (millennials) da iş değişikliğine sıcak bakan gruplardan. 1965-1980 arası doğan X kuşağında ise her üç çalışandan biri iş değişikliğini düşünüyor.
İş değiştirme nedenlerinde kuşak farkı belirgin
Araştırmada dikkat çeken bir diğer unsur da, kuşakların iş değiştirme nedenlerinin farklılaşması oldu. Z kuşağı için en önemli sebep düşük maaş. Bu kuşaktan katılımcıların yüzde 45’i, yeterli ücret alamadığı için iş değiştirmek istediğini belirtti. Z kuşağı çalışanları için anlamlı iş ya da kurumsal değerlerden çok, somut kazançlar ön planda. Buna karşın, daha yaşlı çalışanlar işten ayrılma nedenlerini daha çok yöneticilerle yaşanan sorunlara bağlıyor. Boomerlarda maaş ikinci planda yer alırken, ekip içi ilişkiler ve yönetsel problemler belirleyici oluyor.
"Anlam arayışı" bir klişe mi?
Xing’in iş gücü uzmanı Julian Stahl, gençlerin motivasyonlarının yanlış anlaşıldığını söylüyor. “Gençlerin anlamlı iş peşinde koştuğu yönündeki anlatı, bizim verilerimizle uyuşmuyor. Bu bir klişe. Gerçekte Z kuşağı için maaş gibi somut unsurlar çok daha önemli” diyor. Stahl’a göre gençler, kariyerlerinin başlangıcında oldukları için iş değiştirdiklerinde önemli maaş artışları yakalayabiliyor. Bu da işveren değişikliğini teşvik eden en güçlü unsur oluyor.
Geri Dön 14 Nisan 2025 Pazartesi Önceki Yazılar