AVRUPADAN Youtube Video
Yüz binlerce insan vatandaşlık bekliyor
Almanya Göç Konseyi'ne (RfM) bağlı Entegrasyon Medya Hizmeti'nin araştırmasına göre, Almanya'nın 42 şehrinde 204 binden fazla vatandaşlık başvurusu hâlen beklemede.

Geçen yıl bu sayı 126 bin, 2022'de ise yaklaşık 106 bindi. Başvuruların en yoğun olduğu şehirler; 40 bin ile Berlin, 25 bin 600 ile Hamburg ve 17 bin 600 ile Münih olarak belirlendi.
Bekleme süreleri 3 ile 36 ay arasında değişiyor
Araştırmaya göre, bir başvurunun incelenip karara bağlanması 3 ile 36 ay arasında sürüyor. 27 Haziran'da yürürlüğe girecek vatandaşlık reformu ile başvuru sayısının daha da artması bekleniyor, ancak bu reform bekleme sürelerini kısaltmayacak.
Göç uzmanları süreçten memnun değil
Protestan Kilisesi'ne bağlı Diakonie Vakfı göç uzmanlarından Falko Behrens, vatandaşlık sürecinin çok uzun sürdüğünü ve reformun bu süreyi kısaltmayacağını belirtti. Behrens, yetkili birimlerin daha iyi donatılması gerektiğini vurguladı ve reform öncesi danışmanlık hizmeti veren kuruluşlara başvuranların sayısının yüksek olduğunu ifade etti.
Geçen yıl 200 bin kişi Alman vatandaşı oldu
Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, geçen yıl 200 bin kişi Alman vatandaşlığına geçti. Ancak bu sayı, Almanya'da uzun süredir yaşayan göçmen kökenliler için yetersiz bulunuyor.
Yeni Vatandaşlık Yasası 27 Haziran'da yürürlüğe giriyor
Yeni yasayla birlikte çifte vatandaşlık konusunda Türklere yapılan ayrımcılık sona erecek. Artık Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türkler, kendi vatandaşlıklarını bırakmak zorunda kalmayacak. Ayrıca, Alman vatandaşı olabilmek için Almanya'da ikâmet etme süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek, özel durumlarda bu süre 3 yıla düşecek.
Almanya'da doğan çocuklar, anne veya babaları vatandaş olmasa bile, birinin en az 5 yıl ülkede ikâmet etmesi hâlinde Alman vatandaşlığı alabilecek. B1 dil şartı ve kendi geçimini sağlama şartı devam edecek. 1974’ten önce gelen birinci kuşak işçiler ise yazılı sınavdan muaf tutulacak, sözlü olarak Almanca bildiklerini göstermeleri yeterli olacak.
Vatandaşlığa geçişte sosyal bilimler alanında Almanya'da üniversite bitirmeyenler için bir sınav gerekecek. Bu sınav kolay ve başarı oranı yüzde 90. Yeni düzenlemeyle bu sınava Almanya’daki Yahudi yaşamıyla ilgili sorular da eklenecek.
Geri Dön 25 Haziran 2024 Salı Önceki Yazılar