AVRUPADAN Youtube Video
Yeni askerlik modeli onaylandı
Almanya’da Bakanlar Kurulu, zorunlu askerlik yerine gönüllülüğe dayalı yeni askerlik modelini onayladı. Almanların yüzde 60’ı bu düzenlemeyi destekliyor.
Almanya'da bugün Bakanlar Kurulu, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius'un hazırladığı askerlik hizmetine dair yeni yasal düzenlemeleri kabul etti. SPD’li Pistorius’un önerdiği model, eski tip zorunlu askerliğin geri getirilmesini öngörmüyor. Bunun yerine tüm vatandaşların askerlik kaydı alınacak ve 18 yaşını dolduran erkeklere zorunlu, kadınlara ise isteğe bağlı olarak bir form gönderilecek. Bu formdaki bilgiler doğrultusunda, uygun görülenler fiziksel muayeneye çağrılacak. Askerliğe elverişli olanların gönüllü katılımının esas alınması planlanıyor.
6 aylık askerlik hizmeti ve gönüllülük esası
Yeni modele göre, askere gitmek isteyenler için 6 ay sürecek temel bir askerlik hizmeti sunulacak, bu süre gönüllü olanlar için 23 aya kadar uzatılabilecek. Gönüllü olarak hizmete katılanlar en az 1.800 avro maaş alacak, ayrıca duruma göre 200 avroya kadar ek ödeme yapılabilecek. Pistorius, bu modelle 2025’ten itibaren yılda 5 ila 7 bin yeni askeri orduya kazandırmayı hedefliyor.
Eski modelin sona ermesi ve güncel ihtiyaçlar
1950'lerde Soğuk Savaş döneminde yürürlüğe giren zorunlu askerlik hizmeti, Almanya’nın güvenliği için yeterli sayıda asker sağlama amacı taşıyordu. 18 yaşını dolduran erkekler için geçerli olan bu hizmet, orduya katılmak istemeyenler için kamu hizmeti alternatifi sunuyordu. 2011 yılında dönemin Başbakanı Angela Merkel tarafından kaldırılan zorunlu askerlik, şimdi yeni bir modelle yeniden yapılandırılıyor.
Ordunun ihtiyaçları ve rezerv gerekliliği
Almanya, değişen güvenlik koşulları nedeniyle aktif asker sayısını artırmak zorunda. Mevcut durumda 180 bin olan silahlı kuvvet sayısının 203 bine çıkarılması hedefleniyor. Almanya’nın, NATO ve Bundeswehr tahminlerine göre, ayrıca 200 bin yedek askere de ihtiyacı var. Pistorius, ülkenin uzun vadede 460 bin askere ihtiyaç duyduğunu, bunun yaklaşık 260 bininin rezervlerden sağlanmasının planlandığını belirtti.
Kayıt ve veri eksikliği sorunu
Pistorius, “Savunma durumu oluşsa kimi görevlendirebileceğimizi bilmiyoruz; elimizde yeterli veri bulunmuyor” diyerek dijital kayıt sisteminin gerekliliğine dikkat çekti. Yeni yasayla 18 yaşını dolduran erkeklerin dijital bir form doldurması zorunlu hale gelecek ve ihtiyaç duyulan kayıtlar toplanacak. Yasanın Mayıs 2025’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Almanların desteği
Haziran ayında YouGov tarafından yapılan bir ankete göre, Almanların yüzde 60'ı zorunlu askerliğin geri getirilmesini destekliyor.
Geri Dön 07 Kasım 2024 Perşembe Önceki Yazılar