AVRUPADAN Youtube Video
Üçlü zirveden sonuç çıkmadı
Almanya’da koalisyon hükûmeti ekonomi krizinin eşiğinde. FDP’nin koalisyondan ayrılması tüm partilere destek sağlayabilir.
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında ekonomi ve sanayi politikaları üzerine yaşanan anlaşmazlıklar, koalisyon hükûmetinde krize yol açtı. Seçimlere bir yıldan az kala, Başbakan Olaf Scholz (SPD) bu durumu çözmek ve hükûmetin işleyişini sürdürmek amacıyla Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile bir araya geldi. Ancak bu üçlü zirvede bir sonuca varılamadı.
Koalisyon Konseyi öncesi kriz görüşmeleri devam edecek
Başbakan Scholz, hükûmetin görevine devam edeceğini ve zorlukların üstesinden geleceğini söyledi. Scholz, Habeck ve Lindner’in, yarın yapılacak ve 2025 bütçe tasarısının şekillendirileceği “Koalisyon Konseyi” toplantısından önce yeniden bir araya gelerek krizi aşmak için görüşmeleri sürdürecekleri açıklandı.
Lindner’in ayrılma planı FDP’yi kurtarabilir mi?
FDP lideri Christian Lindner, koalisyondan ayrılmanın partisinin oy oranını artırabileceğini ve bir sonraki Federal Meclis’e girişini güvence altına alacağını düşünüyor. FDP, şu anda yüzde 4 seviyesinde olan oy oranı ile Meclis’e girme konusunda zorlanıyor. Kamuoyu araştırma şirketi INSA’nın başkanı Hermann Binkert, Bild gazetesine verdiği demeçte, FDP seçmenlerinin koalisyonun mevcut politikasından rahatsız olduğunu ve birçok liberal seçmenin partiden ayrıldığını belirtti. Koalisyonun sona ermesi hâlinde FDP’nin kendi politikalarını savunarak kaybettiği seçmenleri geri kazanabileceğini ifade etti.
Yeşiller ve SPD de destek kazanabilir
Binkert’e göre, FDP’nin koalisyondan ayrılması Yeşiller ve SPD’nin de seçmen tabanında olumlu bir etki yaratabilir. Çünkü birçok SPD ve Yeşiller seçmeni FDP’nin politikalarından rahatsız. Lindner’e taviz verme zorunluluğunun ortadan kalkması, bu seçmenleri ikna edebilir.
Koalisyonun mevcut durumu partilere yarar sağlamadı
Koalisyon ortakları, kurulduğundan bu yana seçmen desteğini kaybetmiş durumda. Üç yıl önce hükûmet toplam oyların yüzde 57’sini alırken, şu anda bu oran yüzde 30’a düşmüş durumda. CDU/CSU ise bu oranı tek başına geçiyor. Binkert, “Bir araya gelmesi uyumsuz olan şeyler dağılır. Trafik ışığının sona ermesi her üç partiye de fayda sağlayabilir,” değerlendirmesinde bulundu.
Geri Dön 06 Kasım 2024 Çarşamba Önceki Yazılar