AVRUPADAN Youtube Video
Son nükleer santraller de kapandı
Almanya’nın son nükleer santralleri olan Aşağı Saksonya'daki Emsland, Bavyera'daki Isar 2 ve Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2’nin şebeke ile bağlantısı kesilerek çalışması durduruldu. Böylelikle 60 yılı aşkın süredir Almanya’nın enerji kaynaklarından olan nükleer santraller tarihe gömüldü.

Birçok çevre aktivisti ülkenin farklı noktalarında bir araya gelerek ‘kapatma şenlikleri’ düzenledi. Greenpeace aktivistleri, Berlin’de Brandenburg Kapısı'nda toplandı. Greenpeace Almanya Başkanı Martin Kaiser yaptığı açıklamada, nükleer santrallerin kapatılmasının 40 yıldır sürdürülen nükleer karşıtı hareketin bir başarısı olarak gördüklerini söyledi.
2002 yılından beri gündemdeydi
Aslında nükleer enerjinin terk edilmesi, 2002 yılında Yeşiller tarafından gündeme getirilmişti. Ancak o dönem CDU ve FDP'nin oluşturduğu hükûmet, bu tartışmaları ertelemişti. Özellikle 2011 yılında, Japonya Fukuşima’daki depremin ardından yaşanan reaktör felaketi ardından konu tekrar gündeme gelmişti. Felaketin ardından 2022 yılında Almanya’nın tamamen nükleer enerjiden arındırılması kararı alınmıştı. Ukrayna - Rusya savaşı nedeniyle yaşanan ertelemenin ardından, dün aktif olan son 3 santral de kapatıldı.
Bölgeyi radyoaktiviteden arındırmak uzun sürecek
Federal Nükleer Atık Bertaraf Güvenliği Dairesi, reaktörlerin sökülmesi için en az 15 yıl, binaların yıkımı için ise 2 yıla ihtiyaç olduğunu açıkladı. Nükleer santrallerin işletmecisi olan RWE ise bölgelerin tahminen 2037 yılında tüm radyoaktiviteden arındırılmış olacağının altını çizdi.
Nükleer santrallerin kapatılmasının ardından gündeme gelen bir diğer sorun ise radyoaktif atıkların depolanması. Nükleer santrallerin durdurulması ve yıkımı sırasında oluşan atıkların güvenli şekilde depolandığı alanlara ihtiyaç var. Şu anda Almanyada yüksek radyoaktif atıklar için 16 geçici depolama tesisi bulunuyor. Salzgitter'deki eski demir cevheri madeni Schacht Konrad, bu amaç için onaylanan ilk depo. Deponun 2027 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.
Nükleerden çıkış pahalıya mal olacak
Reaktörlerin devreden çıkarılması, sökülmesi, atıkların taşınması ve depolanması için toplam maliyetin 48,8 milyar avro olacağı tahmin ediliyor. Nükleer santralleri işleten şirketler bu maliyetleri karşılamakla yükümlü. Nükleer enerji şirketi RWE ise maliyetin 500 milyon ila bir milyar avro arasında olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.
Geri Dön 17 Nisan 2023 Pazartesi Önceki Yazılar