AVRUPADAN Youtube Video
Sınır dışı edilenler üçte bir oranında arttı
Almanya’da bu yılın ilk çeyreğinde sınır dışı edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine nazaran üçte bir oranında arttı.
Federal hükûmetin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıta göre; mart ayı sonu itibarıyla oturum statüsü olmayan toplam 4 bin 791 kişi Almanya’dan sınır dışı edildi. Bu, geçen yılın aynı dönemine nazaran yaklaşık yüzde 34’lük bir artış demek. Ocak ve Mart 2023 tarihleri arasında 3 bin 566 yabancı uyruklu sınır dışı edilmişti.
En çok Makedonlar ve Türkler sınır dışı edildi
Federal İçişleri Bakanlığı’na göre, 2023 yılının tamamında Almanya’dan 16 bin 430 kişi sınır dışı edildi. Raporda, Ocak ve Mart 2024 tarihleri arasında sınır dışı edilenlerin çoğunluğunu Kuzey Makedonya vatandaşlarının oluşturduğu belirtildi. Kuzey Makedonya'dan 483 kişi sınır dışı edilirken, bunu 449 kişi ile Türkiye, 416 kişi ile Gürcistan, 345 kişi ile Afganistan ve 312 kişi ile Sırbistan takip etti. Ancak, planlanan 7 bin 48 sınır dışı işlemi gerçekleşmedi.
Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) gazetesine göre, haklarında sınır dışı kararı verilenlerin çoğu bulunamadı veya uçuşları iptal edildi. Bazı durumlarda ise tıbbi nedenlerle sınır dışı işlemleri gerçekleştirilemedi.
Geri Dönüşü İyileştirme Yasası'nın ilk çeyrekte önemli bir etkisi olmadı
Almanya’da şubat ayı sonunda yürürlüğe giren Geri Dönüşü İyileştirme Yasası’nın, ilk çeyrekteki istatistikler üzerinde önemli bir etkisi olmadığı belirtildi. Bu yasa, reddedilen sığınmacıların zorla geri gönderilmekten kaçınmalarını önlemeye yönelik düzenlemeler içeriyor. Yasaya göre, sınır dışı edilmeyi beklerken gözaltında tutulma süresi on günden 28 güne çıkarıldı. Ayrıca polis, sınır dışı edilmek üzere ortak konutta yaşayan bir kişiyi yakalamak için ilgili kişinin konutu dışındaki odalara girme yetkisine sahip oldu.
CDU memnun, Sol Parti tepkili
Bild gazetesine konuşan Sol Parti Milletvekili Clara Bünger, sınır dışı edilenlerin sayısındaki artış nedeniyle federal hükûmeti "sınır dışı etme çılgınlığı" (Abschiebewahn) ile suçladı. Bünger, "Siyasetçilerin cesaretlendirdiği sınır dışı işlemleri giderek daha acımasız hâle geliyor. İnsanlık ve anayasal ilkeler, sığınma talepleri reddedilen kişilerle ilgilenirken de geçerli olmalıdır” dedi.
CDU İç Politika Uzmanı Phillip Amthor ise, “Bu rakamlar karşısında sınır dışı çılgınlığından bahseden herkes, naif solcu göç politikasının yanılsamalarından muzdarip görünüyor” şeklinde konuştu. CSU’lu Manfred Weber de, “Trafik ışığı hükûmeti yıllardır daha fazla sınır dışı edilmeye yönelik etkili önlemleri görmezden geldi ve engelledi. Artık nihayet bir hareketlenme var ama hâlâ yeterli olmaktan uzak” dedi.
Geri Dön 25 Mayıs 2024 Cumartesi Önceki Yazılar