AVRUPADAN Youtube Video
IW uyardı: AB'den ayrılmak felaket olur
Almanya'da yapılan bir araştırma, ülkenin AB'den ayrılmasının ağır sonuçlar doğuracağını ortaya koydu.
Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) hazırladığı rapora göre, bu adım ülkenin refahında büyük bir kayba neden olabilir. Köln merkezli Enstitü, Almanya'nın AB'den ayrılmasının milyonlarca insanın işini kaybetmesine ve ülkenin refahının ciddi biçimde düşmesine yol açacağını belirtti. Araştırma, Brexit'in sonuçlarına dayanarak, Almanya'nın AB'den çıkmasının "ağır bir ekonomik krizi tetikleyeceği" ve "uzun vadeli refah kaybına" neden olacağı konusunda uyarıda bulundu.
Ekonomik felaket olabilir
Rapora göre, böyle bir kopuş, beş yıl içinde Almanya'nın reel Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYİH) yüzde 5,6'lık bir kayba (yaklaşık 690 milyar avro) ve 2,5 milyon istihdam kaybına yol açabilir. Araştırmacılar, Almanya'nın bir ihracat ülkesi olarak diğer ülkelerle, özellikle de AB ülkeleriyle ticarete bağımlı olduğunu vurguladı. Bu nedenle, AB'den ayrılmanın hem tüketiciler hem de şirketler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çektiler.
Bardt: Brexit, taklit edilmemesi gereken bir girişim
Araştırma, böyle bir adımın 2020-2023 yılları arasındaki korona pandemisi ve enerji krizinde yaşanan kayıplara benzer sonuçlar doğuracağını belirtti. IW Direktörü Hubertus Bardt, Brexit'in "taklit edilmemesi gereken bir girişim" olduğunu vurgulayarak, İngiltere'nin Birlik'ten ayrılmasının diğer ülkeler için bir "uyarı" olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.
AfD'nin 'Dexit' planı
Son anketlere göre, siyasi gücünü artıran aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin lideri Alice Weidel, İngiltere'nin 2020'de AB'den ayrılmasını "Almanya için bir model" olarak tanımlamıştı. Weidel, partisinin iktidara gelmesi halinde, AB'deki "demokrasi açıklarını kapatmak için reform girişiminde bulunacaklarını", bu girişimin başarısız olması durumunda ise Almanya'nın AB'de kalıp kalmayacağına ilişkin bir referandum (Dexit) düzenleyeceklerini belirtmişti.
Geri Dön 21 Mayıs 2024 Salı Önceki Yazılar