AVRUPADAN Youtube Video
Hükûmetin ehliyet vaadi AB’ye takıldı
Almanya'da, 16 yaşına kadar olan gençlerin, yanlarında bir refakatçi ile araba kullanmasına izin verilmeye çalışılan yeni ehliyet kuralları, AB yasalarına takıldı.
SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan trafik ışığı koalisyonu, Almanya'da 16 yaşından itibaren refakatçi ile aracı kullanımına olanak tanımak istemişti. Ancak, Federal Ulaştırma Bakanlığı'nın dpa'ya yaptığı açıklamaya göre; Avrupa yasaları şu anda '16 yaşından itibaren ehliyet verilmesine' izin vermiyor. FDP'li Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, "Sürücü ehliyeti yasasının çerçevesi Avrupa düzeyinde tüm üye ülkeler için bağlayıcı bir şekilde düzenlendiğinden, Almanya tek taraflı olarak ulusal düzeyde asgari yaşın düşürülmesini düzenleyemez" ifadesini kullandı.
Bu konu yıllardır tartışılıyor. Aşağı Saksonya ve Bavyera gibi birçok eyalet bu tür deneyler için kampanya yürütmüştü. Almanya'da gençler isterlerse 16 yaşından itibaren ehliyet alabiliyor. Yanlarında refakatçi olmak kaydıyla 17 yaşından itibaren araç kullanmalarına da izin veriliyor. Refakatçiyle sürüş 2011 yılından bu yana ülke çapında mümkün. Gençler, yanlarında bir refakatçi olması hâlinde özel bir ehliyetle 18 yaşına kadar araç kullanabiliyorlar. 17 yaşındaki sürücülerin yanlarında bulunacak refakatçinin de en az 30 yaşında olması gerekiyor.
ADAC, öğrenme süresini 2 katına çıkarmak için 16 yaş alt sınırdan yana. ADAC’den yapılan açıklamada, "Sürüş deneyiminin uzun süreli, kontrollü bir şekilde geliştirilmesi, acemi sürücüler için kaza riskini daha da azaltabilir." denildi. Federal Motorlu Taşımacılık Dairesi'nin verilerine göre; 2022’de 241 binden fazla 18 yaşın altında genç sürücü ehliyet aldı. ADAC’ya göre, şu andaki 17-18 yaş arası ehliyet sahiplerinin yaklaşık yarısı yanlarında refakatçi varken trafiğe çıkıyor. İstatistiklere göre, 17 yaşında direksiyon başına geçen gençlerin kaza riski, refakatçili araç kullanma imkanından yararlanmayanlara göre daha düşük.
Geri Dön 17 Nisan 2024 Çarşamba Önceki Yazılar