AVRUPADAN Youtube Video
Hükûmet kiliselere devlet yardımını kesiyor
Almanya'da kiliselere sağlanan 100 yıllık devlet yardımları sona eriyor. Bu durum kiliselerin mâli yükünü artıracak.
Almanya'da, 100 yılı aşkın süredir ilk kez kiliseler artık devlet yardımlarından faydalanamayacak. Frankfurter Allgemeine Zeitung'un (FAZ) haberine göre; SPD, Yeşiller Partisi ve FDP'den oluşan koalisyon hükûmeti, kiliselere sağlanan devlet fonlarının sona erdirilmesine yönelik somut adımlar atmayı planlıyor. Bu öneri, federal hükûmetin eyaletlerin bütçesini yılda 600 milyon avro hafifletme hedefiyle gündeme geldi.
Kilise: Ödemeler tarihsel bir temele dayanıyor
Almanya Evanjelik Kilisesi, bu ödemelerin tarihsel bir temele dayandığını belirtiyor. 1803'te Reformasyon sırasında kiliseler büyük ölçüde kamulaştırıldı ve Weimar Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte kiliselere tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Ancak, eyaletler bu ödemeleri hâlâ sürdürüyor ve her yıl dini topluluklara 600 milyon avronun üzerinde bir miktar aktarılıyor.
SPD: Anayasada öngörüldüğü gibi sona ermesi gerekiyor
SPD Dini Politika Sözcüsü Lars Castellucci, "Bu, devlet ile kiliseler arasındaki mâli bağların kesilmesiyle ilgili" açıklamasını yaptı. Kiliseler, devlet yardımlarının sonlandırılmasının, nüfusun büyük bir kısmının beklentisi olduğunu ve bu ödemelerin Anayasada öngörüldüğü gibi bir noktada sona ermesi gerektiğini düşünüyor.
Kiliseden ayrılıklar rekor düzeyde
Alman Ekonomi Enstitüsü'nün Nisan 2023 raporuna göre, 2022'de hem Protestan hem de Katolik Kiliselerinden ayrılanların sayısı rekor seviyeye ulaştı. Kilise üyeleri son 20 yılda dörtte bir oranında azalarak yaklaşık 40 milyona geriledi, bu da kiliselerin mali gelirlerini olumsuz etkiliyor. Devlet yardımlarının kesilmesi, kiliselerin mali durumunu daha da zorlaştıracak.
Geri Dön 27 Ağustos 2024 Salı Önceki Yazılar