AVRUPADAN Youtube Video
Gelirin yarısı vergiye gidiyor
Almanya'da çalıştığımızın yarısından fazlasını devlet alıyor. Yani aslında, bu yılın başından bugüne (11 Temmuz) kadar devlete çalıştık.
Almanya'daki vergi mükellefleri, yılın başından bugüne kadar devlete çalıştı. Yani 11 Temmuz’dan itibaren kazandığımız para cebimize kalıyor. Vergi Mükellefler Derneği’nin hesaplamalarına göre, vergi yükü en çok bekârların omzunda. Bekâr ebeveynler için bu yük biraz daha düşük.
Yapılan hesaplamaya göre, 1 avro çalışma gelirinden sadece 47,4 sent cebimize kalıyor. 31,7 senti sosyal güvenlik primlerine, geri kalanı ise vergi ve harçlara gidiyor. Ortalama bir çalışan hanesi bu nedenle gelirinin yüzde 52,6'sını devlete vermek zorunda.
Vergi Mükellefler Derneği, vergi yükünün yüzde 50’nin altına düşmesi için vergi indirimi yapılması gerektiğini savunuyor. Hesaplamalara vergilerin yanı sıra sosyal güvenlik primleri ve “vergi benzeri” katkılar da dahil. Dernek, bu katkılarla vatandaşların kaçınamayacağı (yayın ücreti ve yakıt ve kalorifer yakıtına uygulanan CO₂ vergileri) yükleri kastediyor.
Vergi Mükellefleri Birliği Başkanı Reiner Holznagel, 11 Temmuz'a kadar tüm vergi ve harçların boşa harcandığı izleniminin yaratılmaması gerektiğini vurguladı. Holznagel, “Biz vatandaşlar vergi ve prim ödeyerek güçlü bir sosyal güvenlik sistemini finanse ediyoruz. Bu nedenle önemli bir kısmı devlet hizmetleri, emeklilik hakları ve sosyal yardım yoluyla doğrudan vatandaşlara geri dönüyor.” dedi.
Avrupa ile karşılaştırıldığında bu oran sadece Belçika'daki bekârlar ve Belçika ile Fransa'daki aileler için daha yüksek.
Geri Dön 11 Temmuz 2024 Perşembe Önceki Yazılar