Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
23 Aralık 2023 Cumartesi

Ev fiyatları 2010'dan bu yana ilk kez düştü

Almanya'da ev fiyatları, son 23 yılda görülmemiş bir düzeyde düşüş göstererek yüzde 10 oranında azaldı.

Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) verilerine göre, üçüncü çeyrekte yaşanan rekor düşüş, yıllık bazda yüzde 10,2'lik bir azalmaya işaret ediyor. Bu, 2000 yılından bu yana kaydedilen en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

İlk iki çeyrekte başlayan fiyat düşüşlerinin hızlanmasıyla ev fiyatlarındaki azalma da kendini gösterdi. Hem kentlerde hem de kırsal bölgelerde fiyatlar düştü. İkinci çeyreğe kıyasla, konut fiyatları yüzde 1,4 daha düşük seviyelere geriledi.

Yüksek faiz oranlarının kredi maliyetlerini artırması ve inşaat maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle birçok insan, kendi evlerini satın almaktan vazgeçiyor. Bu da bankaların gayrimenkul kredileri işlerinde bir düşüşe neden oldu.

İnşaat sektöründe kriz sürüyor

Yüksek göç oranlarına rağmen yaşanan konut talebi ve inşaat malzemelerinin pahalılığı nedeniyle yeni inşaat projeleri krize girdi. 2023 yılı için tahmini 245 bin evin tamamlanması bekleniyor ki bu, geçen yıla göre oldukça düşük bir rakam. Ayrıca, Ifo Enstitüsü'ne göre, birçok inşaat projesinde iptaller yaşanıyor.

Alman İnşaat Sektörü Birliği'ne göre, yılın ilk 10 ayında konut inşaatı siparişleri yüzde 22 oranında azaldı. İnşaat Sektörü Birliği, yıl sonuna doğru 270 bin konutun tamamlanmasını bekliyor ve 2024'te yaklaşık 265 bin konutun tamamlanacağını öngörüyor. Ancak, her yıl 400 bin yeni konut inşa etme hedefine oldukça uzaklar.

2025'e kadar konut inşaatı sayısının 200 bine düşmesi beklenirken, bütçe krizi sonrası yeni bina inşaatı için devlet yardımlarının kesilmesi nedeniyle belirsizlikler yaşanıyor. DZ Bank'a göre, inşaat sektöründeki bu kriz, konut fiyatlarının düşmesini engelliyor çünkü konut arzı hâlen sınırlı.

2010'dan beri ilk fiyat düşüşü

Üçüncü çeyrekte yaşanan düşüşle birlikte, 2010'dan bu yana ilk kez yıllık bazda fiyat düşüşü yaşanması bekleniyor. Özellikle Berlin, Hamburg ve Münih gibi büyükşehirler bu durumdan etkileniyor. Ne var ki, DIW'nin analizine göre, ev almak hâlâ zor bir süreç. 2010'dan bu yana ev fiyatları iki katına çıkmış durumda ve kiralar da yüzde 53 oranında arttı. Fakat büyükşehirde bir daire, geçen yıl 28 yıllık kira bedeline eşitken, bu yıl 27 yıllık kira bedeline eşdeğer hâle geldi.

DIW yazarı: Balon patladı

DIW'nin araştırma yazarı Konstantin Kholodilin, "2022'ye kadar Almanya'da spekülatif bir fiyat balonu vardı, son 50 yılın en büyüğü. O zamandan beri fiyatlar düşüyor. Balon patladı" dedi.

Geri Dön 23 Aralık 2023 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN