AVRUPADAN Youtube Video
Duygusal şiddet daha derin iz bırakıyor
Almanya'da yapılan araştırmalar, bedensel cezanın çocuk eğitiminde azalmakla birlikte, hafif olarak kabul edilen yüz tokatı gibi cezaların hâlâ devam ettiğini gösterdi.
Ulm Üniversite Hastanesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, yetişkinlerin yüzde 52,4'ü popoya tokat atmanın zararsız olduğunu, yüzde 23,1'i ise bunun kabul edilebilir bir eğitim yöntemi olduğunu düşünüyor. Erkekler arasında bu tür cezaları onaylama oranı kadınlardan daha yüksek.
Araştırmacılar, çocukken fiziksel ceza gören bireylerin büyük olasılıkla kendi çocuklarına da aynı muameleyi uyguladığını belirtti. Çocuklukta şiddet görenler arasında, şiddet görmeyenlere kıyasla fiziksel ceza uygulama oranı 16 kat daha fazla. Bielefeld Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tobias Hecker, fiziksel cezanın eğitimde hiçbir faydası olmadığını, aksine çocukta öğrenme yerine direnç oluşturduğunu ifade etti.
Araştırmalar, çocuklara yönelik şiddetin sadece fiziksel değil, sözlü olarak da uygulandığını ortaya koydu. Frankfurt Goethe Üniversitesi'nden Profesör Sabine Andresen, yetişkinlerin çocukları korkutmak için kullandığı zararlı ifadelerin çocukların özgüvenini zedeleyebileceğini belirtti. Köln Spor Üniversitesi ve Ulm Üniversite Hastanesi'nin ortak araştırması, spor kulüplerindeki çocukların yüzde 63'ünün psikolojik şiddete maruz kaldığını gösterdi.
Uluslararası araştırmalara göre, çocukların yüz tokatı yemesi, psikolojik şiddet yaşamalarından daha az zararlı. Ancak, duygusal şiddetin yetişkinlikte depresyon, kaygı ve aşırı stres gibi ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtildi. Prof. Dr. Andresen, duygusal şiddetin görünür iz bırakmamasına rağmen, çocukların bu tür deneyimlerin sonuçlarıyla sıklıkla baş başa kaldığını vurguluyor.
Geri Dön 04 Mayıs 2024 Cumartesi Önceki Yazılar