AVRUPADAN Youtube Video
Çifte vatandaşlık için geri sayım
Koalisyon hükûmeti, Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran ve çifte vatandaşlığın önündeki engelleri kaldıran bir yasa değişikliğine hazırlanıyor.

Almanya’da trafik ışığı koalisyonu (SPD, FDP, Yeşiller) vatandaşlık yasası kapsamında bir dizi reforma hazırlanıyor. Bu kapsamda Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılması ve çifte vatandaşlığın önündeki engellerin kaldırılması amaçlanıyor. Değişiklik yıl sonundan önce tamamlanmak isteniyor. Bakanlar Kurulunda yasaya son hâli verilecek ve değişiklik Federal Meclis’e gönderilecek. Bunun da 2023’ün ilk aylarında oylanması bekleniyor.
Peki reformun ana hatlarıyla ilgili ne biliyoruz?
Vatandaşlık yasasında yapılacak değişiklikle, Alman vatandaşlığına başvurmak için karşılanması gereken, Almanya’da 8 yıl ikamet etmiş olma koşulu 5 yıla düşürülecek.
Almanya'ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan “özel başarı” kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa geçişi “turbo hızda” yani 3 yılda gerçekleşebilecek.
Reformun özellikle Türk vatandaşları bakımından getireceği en önemli değişikliklerin başında çifte vatandaşlık hakkı yer alıyor. Bundan sonra Alman vatandaşlığına geçecek kimseye, geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkması şart koşulmayacak.
Bir diğer önemli değişiklik de 1960’lı yıllardan itibaren Almanya’ya gelen ilk kuşak göçmenlerin vatandaşlığa kabulünün kolaylaştırılacak olması. Mevcut uygulamada karşılanması istenen Almanca dil seviyesi, bu kuşaklar için yasa değişikliği ile düşürülecek.
SPD milletvekili ve Federal Meclis İçişleri Komisyonu üyesi Hakan Demir'e göre vatandaşlık yasasında değişiklik, koalisyon hükümetinin en önemli reformlarından birini oluşturuyor.
DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Demir, "Bir ülkede gerçekten eşit koşullarda yaşayabilmenin en önemli yolu vatandaşlıktır. ”Almanya'ya göç etmiş olanlar, ya da ebeveynleri bu ülkeye göçmen olarak gelmiş olanların, kendilerini birden fazla kimlikle tanımlamaları gayet doğal. Benim görüşüme göre devletin kişileri bir tercihe zorlaması, aidiyet duygusunu perçinlemiyor. Aksine azaltıyor. Almanya'nın bir parçası olmak için sizi siz yapan herhangi bir parçanızdan feragat etmek zorunda değilsiniz” dedi.
Birçok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık veriliyor
Aslında Türk vatandaşları dışında pek çok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık imkanı tanınıyor. AB ve İsviçre vatandaşları çifte vatandaşlık hakkına sahip. Ayrıca bazı ülkeler, vatandaşlıktan çıkmaya izin vermediği için, bu ülkelerin vatandaşları Alman vatandaşlığına geçerken, çifte vatandaşlıktan yararlanabiliyor. Afganistan, Arjantin, Brezilya, İran, Küba, Lübnan ve Meksika bu ülkelerden sadece birkaçı.
Muhalefet itiraz ediyor
Ana muhalefetteki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), hükümetin Alman vatandaşlık hukukunda öngördüğü reforma itiraz ediyor. CDU/CSU, geçmişte de çifte vatandaşlığa ilişkin talepleri geri çevirmiş, yasa değişikliği girişimlerini de bloke etmişti. Hatta 1998-1999 yıllarında “Entegrasyona evet, çifte vatandaşlığa hayır” kampanyası düzenlemiş, dönemin SPD ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin vatandaşlık yasası ile ilgili reform adımını engellemişti.
Ancak iktidar partileri, yasa değişikliğinin bu sefer federal mecliste kabul edilmesi için yeterli çoğunluğun sağlanacağından emin.
Almanya’da 2021 yılında yapılan genel seçimlerde, ülkede yaşayan yaklaşık 10 milyon yetişkin, Alman vatandaşı olmadıkları için oy kullanamadı.
Bunun bir demokrasi açığı olduğunu söyleyen hukukçu Gross, "Almanya'daki yetişkin nüfusun onda birinden fazlası oy kullanma hakkına sahip değilse, bu büyük insan grupları parlamentoda temsil edilmiyor veya yeterince temsil edilmiyor demektir” diye konuştu.
2021 yılında sadece 132 bin kişi Alman vatandaşlığına geçti. Oysa vatandaşlığa geçiş için gerekli 8 yıllık ikamet süresi koşulunu karşılayanların sayısı 5 milyon 7 bini aşmıştı.
Geri Dön 23 Kasım 2022 Çarşamba Önceki Yazılar