Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Yeni varyant Almanya'da - 22 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
28 Haziran 2024 Cuma

Çifte vatandaşlık başladı: Yeni yasa yürürlükte

Almanya'da vatandaşlık yasası, dün itibarıyla resmen değişti. Yeni yasayla birlikte, 'uyum sağlayanların' Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaşırken; çifte vatandaşlığın önü herkese açıldı.

Çifte vatandaşlık başladı: Yeni yasa yürürlükte

Almanya, vatandaşlık yasasını değiştirdi. Yeni yasa ile çifte vatandaşlık ve vatandaşlığa geçiş artık daha kolay. 8 yıl olan ikamet süresi 5 yıla indirildi. Çifte vatandaşlık herkes için mümkün hâle geldi. 

Başvuru şartları

Yeni yasaya göre, Almanya’da vatandaşlık başvurusu yapmak için bazı şartlar var:

1. Dil Bilgisi: Başvuru sahiplerinin B1 seviyesinde Almanca bilmeleri gerekiyor. Ancak, yaşlı göçmenler için bu şart yazılı sınav olmadan, sözlü olarak kanıtlanabiliyor.

2. Ekonomik Durum: Sosyal yardım almamak ve ekonomik olarak kendi kendine yeterli olmak şart.

3. Uyum Testi: Almanya'nın sosyal ve hukuki yapısına dair 33 sorudan oluşan bir uyum testini geçmek gerekiyor. Testten en az 17 doğru yanıt alınmalı. Eğitimini Almanya’da tamamlayanlar bu testten muaf.

Çifte vatandaşlık ve askerlik

Yeni yasayla Almanya’da yaşayan Türkler, Türk vatandaşlıklarını yeniden alabilecek. 18 yaşından küçük çocukları olan ebeveynler çocukları için de başvurabilir. Çifte vatandaş olanlar için Türkiye'deki askerlik yükümlülükleri devam ediyor. 1 Temmuz 2011'den önce Almanya'da askerlik yapanlar, Türkiye’de askerlikten muaf olacaklar. 

Yeni yasanın etkileri

Yeni yasa, özellikle Türkiye, Suriye ve Irak’tan gelen göçmenleri etkiliyor. Vatandaşlık başvuruları artacak ve işlem süresi uzayacak. Halihazırda 42 kentte 204 binden fazla başvuru sonuçlanmayı bekliyor.

Siyasi tepkiler

İktidar koalisyonu, yeni yasayla Almanya’ya daha fazla kalifiye iş gücü çekmeyi hedefliyor. Ancak, merkez sağ CDU-CSU ve aşırı sağ AfD partileri yasaya karşı çıkıyor. CDU-CSU, iktidara geldiklerinde yasayı iptal edeceklerini söyledi. AfD ise vatandaşlığın "yok pahasına satıldığı" eleştirisinde bulundu.

Yeni yasa, Almanya’da yaşayan yaklaşık 11 milyon yabancıdan 5 milyonunu etkileyebilir.

Geri Dön 28 Haziran 2024 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN