AVRUPADAN Youtube Video
Anayasa değişikliği Sol Parti ve AfD'nin desteğine bağlı
Deutsche Bank Baş Ekonomisti Robin Winkler, yeni hükûmetin anayasal değişiklik yapacak çoğunluğa sahip olamayabileceği endişesini dile getirdi.
CDU/CSU, SPD ve Yeşiller'in toplam sandalye sayısı yüzde 66'nın altında. Bu durum, borç freni gibi anayasal değişiklikler için Sol Parti veya AfD'nin desteğine ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Winkler, piyasaların bu durumu olumsuz karşılayabileceğini ve Almanya'da maliye politikasında kararlı bir değişiklik olasılığını azalttığını belirtti.
Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın...
Popülist partiler Anayasa değişikliklerini engelleyebilir
Berenberg Bank Baş Ekonomisti Holger Schmieding, yeni başbakan Friedrich Merz'in mali açıdan kısıtlı bir alanda hareket edebileceğini ve yeni hükûmetten büyümeyi destekleyici reformlar beklediğini ifade etti.
Schmieding, popülist partilerin meclisteki sandalyelerin üçte birinden fazlasını kazandığını ve anayasa değişikliklerini engelleyebileceklerini vurguladı. Bu durum, savunma harcamaları için özel fon artırımı veya borç freninin gevşetilmesi gibi konularda sorun yaratabilir. Schmieding, ordu ve Ukrayna'ya yardımların artırılması ve vergi yükünün azaltılması gereken bir dönemde Almanya'nın mali alan bulmakta zorlanabileceğine dikkat çekti.
"Sol Parti'nin siyasi programı Merz'in hedefleriyle çelişiyor"
Sol Parti'nin Ukrayna'ya yardımı reddettiğini ve savunma harcamalarının artırılması konusunda anlaşmaya varılmasının zor olduğunu belirten Schmieding, Sol Parti'nin borç frenini kaldırmak istediğini ancak siyasi programının Merz'in hedefleriyle çeliştiğini ifade etti. Sol Parti, zenginleri vergilendirmeyi, sosyal harcamaları artırmayı ve askeri harcamaları kısmayı savunurken, Merz büyümeyi teşvik eden vergi indirimleri, sosyal harcamalarda kısıntı ve orduya daha fazla kaynak ayrılmasını hedefliyor.
Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın...
Geri Dön 25 Şubat 2025 Salı Önceki Yazılar