AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’da olası koalisyon seçenekleri
Almanya'da seçimlere kısa süre kala olası koalisyon senaryoları netleşiyor. CDU/CSU ve SPD'nin büyük koalisyon kurma ihtimali öne çıkarken, kararsız seçmenler seçim sonucunu belirleyebilir.
Almanya'da seçimlerin ardından kurulacak hükûmetin, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasında olması güçlü bir ihtimal. Geçmişte bu iki partinin oluşturduğu ortak yönetim "büyük koalisyon" olarak adlandırılıyordu. CDU/CSU sandıktan birinci çıkarsa, liderleri Friedrich Merz'in SPD ve Yeşiller ile ön görüşmeler yapması bekleniyor. Almanya'da resmi koalisyon müzakerelerinden önce partiler, "sondaj görüşmeleri" adı verilen gayri resmi temaslarda bulunuyor.
CSU Genel Başkanı Markus Söder, SPD ile koalisyonu tercih ettiğini ve Yeşillerle iş birliğine sıcak bakmadığını açıkça dile getirdi. CDU lideri Merz ise mecliste yaptığı konuşmada SPD'ye hitaben, "Bu sorumluluktan kaçamazsınız. Biz de kaçmayacağız" dedi.
CDU/CSU-Yeşiller ortaklığı mümkün mü?
CDU/CSU’nun, koalisyon için diğer bir seçeneği de Yeşiller ile iş birliği yapmak. Ancak bu ihtimal, taraflar arasındaki politik farklılıklar nedeniyle belirsizliğini koruyor. CDU/CSU’nun başbakan adayı Merz, göç politikaları konusunda Yeşiller ile büyük görüş ayrılıkları yaşadıklarını sıkça vurguluyor. Hristiyan Birlik partileri seçim kampanyalarında göç politikasında köklü değişiklikler yapmayı planlarken, Yeşiller bu konuda daha ılımlı bir yaklaşım sergiliyor. Ocak ayında yapılan Yeşiller kongresinde, göçmenlerin aile birleşimi haklarının genişletilmesi yönünde karar alındı.
Siyasi görüş farklılıklarına rağmen, CDU ve Yeşiller yöneticileri arasındaki kişisel ilişkilerin SPD’ye kıyasla daha iyi olduğu belirtiliyor. Her iki parti de kendilerini sosyal demokratlardan daha yenilikçi olarak görüyor.
CDU/CSU ve FDP ortaklığına matematik engeli
Matematiksel olarak mümkün olsa da CDU/CSU ile FDP'nin hükûmet kurması zor görünüyor. Serbest piyasa ekonomisine olan ortak yaklaşımları nedeniyle iki parti, ideal ortak olarak birbirlerini görüyor. Ancak FDP’nin meclise girmeyi başarsa bile bu koalisyonun meclis çoğunluğunu sağlaması beklenmiyor.
CDU/CSU ile FDP, 2009-2013 yılları arasında Almanya’yı yönetmişti. O dönemde CSU ile FDP arasında ciddi anlaşmazlıklar yaşanmıştı.
Üçlü koalisyon ihtimalleri düşük
CDU/CSU ve FDP'nin, Yeşilleri de yanlarına alarak bir üçlü koalisyon kurması ise şimdilik mümkün görünmüyor. FDP lideri Christian Lindner, Yeşiller ile iş birliğine karşı çıkıyor. Seçim kampanyası sürecinde de Yeşiller’in başbakan adayı Robert Habeck’i hedef alarak eleştirilerde bulundu.
SPD, Sol Parti ve Yeşiller ortaklığı zor görünüyor
SPD, Sol Parti ve Yeşiller ideolojik olarak ortak noktalara sahip olsa da dış politika konularında büyük görüş ayrılıkları yaşıyor. SPD ve Yeşiller, Ukrayna’ya her koşulda askeri destek verilmesi gerektiğini savunurken, Sol Parti Rusya ile diplomatik müzakereler yürütülmesi gerektiğini düşünüyor. Bu durum, olası bir koalisyonun sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor.
Kararsız seçmen belirleyici olacak
Almanya’da 23 Şubat seçimlerine kısa bir süre kala, Allensbach Kamuoyu Araştırma Enstitüsü’nün anketine göre seçmenlerin yüzde 38’i hâlâ kararsız. Bu durum, seçim sonuçlarının büyük ölçüde belirsizliğini koruduğunu gösteriyor.
ARD için yapılan "infratest dimap" anketine göre CDU/CSU oylarını 1 puan artırarak yüzde 32’ye yükseltirken, AfD yüzde 21’e geriledi. SPD ve Yeşiller ise yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Sol Parti yüzde 6’ya çıkarken, Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) yüzde 4,5’te, FDP ise yüzde 4’te kalıyor.
Geri Dön 18 Şubat 2025 Salı Önceki Yazılar