Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Yeni varyant Almanya'da - 22 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
07 Temmuz 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; bozkurt tartışması, Avrupa Şampiyonası ve yeni ekonomi paketi vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'da hükûmeti oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP, 2025 federal bütçesi ve ekonomik büyümeyi canlandırmayı hedefleyen bir paket üzerinde anlaştı. Yaklaşık 15 saat süren müzakereler sonrası Başbakan Olaf Scholz, Maliye Bakanı Christian Lindner ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Berlin'de düzenledikleri basın toplantısında anlaşmayı duyurdu.

Başbakan Scholz, bütçenin rekor yatırımlar içerdiğini ve 2025'te yatırım harcamalarının 53 milyar avrodan 57 milyar avroya çıkacağını belirtti. Ayrıca, 2028'de savunma bütçesinin 80 milyar avroya çıkarılacağını ve NATO'nun savunma hedefinin tutturulacağını söyledi. Maliye Bakanı Lindner ise bütçenin kemer sıkma politikası olmadığını, 2025'te 481 milyar avroluk bütçenin 57 milyar avro yatırım içerdiğini ifade etti.

Ekonomi paketine tepkiler

CSU lideri Markus Söder, anlaşmanın yetersiz olduğunu belirterek, Almanya'nın köklü bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Sol Parti lideri Janine Wissler ise borç frenine uyulmasını eleştirerek, sosyal harcamalarda büyük kesintiler olmadan bu planların gerçekleştirilemeyeceğini savundu.

Silah ihracatı yeni bir rekora doğru gidiyor

Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) partisinin soru önergesine verilen yanıtta, Alman hükûmetinin, 1 Ocak-18 Haziran arasında 7,48 milyar avroluk silah ihracatına onay verdiği ortaya çıktı. Bu meblağ, 2023'ün ilk yarısına göre yüzde 30'luk bir artışa işaret ediyor. İhracatın yüzde 65'ine denk gelen 4,88 milyar avroluk kısmı, Almanya'nın Rusya'ya karşı desteklediği Ukrayna'ya yapıldı. Ukrayna'dan sonra en fazla silah ihracatı onayı Suudi Arabistan, Singapur, Hindistan ve Katar için verildi.

Scholz: Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda taraf olmayacak

Başbakan Olaf Scholz, Federal Meclis'te milletvekillerinin sorularını yanıtladı ve ülkesinin Rusya-Ukrayna Savaşı'nda taraf olmayacağına dair garanti verdi. Sol Parti Milletvekili Gesine Lötzsch'ün, seçim kampanyasında kendisini "barış şansölyesi" olarak tanıtan Scholz'a, Ukrayna'ya tedarik edilen silahların Rusya topraklarına ateş edilmesine izin verilmesi konusundaki çelişkili durumu hatırlatıp "Halkımıza, Almanya'nın savaşın tarafı olmayacağının garantisini veriyor musunuz?" sorusunu sorması üzerine Scholz, "Evet, bu garantiyi veriyorum" dedi.

Scholz hükûmete güvenin azaldığını kabul etti

Scholz, Federal Meclis'teki konuşmasında, halkın hükûmete olan güveninin sarsıldığını da dolaylı olarak kabul etti. Scholz, Covid-19 salgını ve Ukrayna savaşının bu güvensizlikte etkili olduğunu belirterek, "Yaşanan krizler güveni sarstı. Bunu başka şekilde ifade edemeyiz," dedi. AP seçimlerini "bir dönüm noktası" olarak nitelendiren Scholz, bu seçim sonuçlarının, krizler karşısında insanların gelecek hakkındaki güven kaybını açıkça gösterdiğini ve hükûmetin kaybolan bu güveni yeniden tesis etmesi gerektiğini vurguladı.

AfD'li Höcke'ye bir Nazi sloganı cezası daha

AfD Thüringen Eyalet Başkanı Björn Höcke, Nazilere ait olan  "Her şey Almanya için" sloganını attığı için yargılandığı mahkeme tarafından, 16 bin 900 avro para cezasına çarptırıldı. Höcke,  geçen yıl mayıs ayında Merseburg'da aynı sloganı kullanmaktan 13 bin avro ceza almıştı.

Siyahi vekil ölüm tehditleri nedeniyle Meclis'ten çekiliyor

Alman Federal Meclisi'nin ilk siyahi milletvekili olan ve 11 yıldır görev yapan SPD'li Karamba Diaby, çok sayıda ölüm tehdidi almasının ardından Meclis'ten çekileceğini açıkladı. SPD'li Martin Kröber, Diaby'nin aldığı bu karardan üzüntü duyduğunu, ancak karşılaştığı tehditler nedeniyle anlayışla karşıladığını belirtti. SPD Saksonya Anhalt Eyalet Başkanı Andreas Schmidt ise Diaby'nin kendisi için değil, ailesi ve çalışanları için endişe duyduğunu söyledi.

Rapor: Güvenlik birimlerinde yüzlerce aşırı sağcı var

Almanya'da güvenlik birimlerinde çalışan 364 aşırı sağcının demokratik düzeni ihlâl ettiğine dair somut kanıtlar tespit edildi. İçişleri Bakanlığı, aşırı sağcıları tanımak ve mücadele etmek amacıyla üçüncü durum raporunu yayımladı. 1 Temmuz 2021 - 31 Aralık 2022 tarihlerini kapsayan raporda, 739 kişinin aşırı sağcı olarak araştırıldığı ve 364'ünün demokratik düzene karşı suç işlediği belirlendi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu kişilerin 384 bin çalışan içinde azınlık olduğunu belirtti.

Emlak krizi: 2 milyon ev boş

Federal İstatistik Dairesi'nin Zensus 2022 raporuna göre, ülkede konut sıkıntısına rağmen yaklaşık 2 milyon ev boş durumda. Raporda, 15 Mayıs 2022 itibarıyla çeşitli nedenlerle kullanılmayan 1,9 milyon civarında daire bulunduğu ve bunun toplam konutların yüzde 4,3'üne denk geldiği belirtildi. Berlin'de 40 bin, Münih'te 20 binden fazla daire boşken, Hamburg ve Leipzig'de yaklaşık 20 bin, Dresden'de 13 bin, Erfurt'ta 5 bin, Tübingen ve Marburg'da ise 1.000'er daire boş bulunuyor.

‘Gurbetçiye 2 bin avro vergi’ yalanı

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı, "Gurbetçiler yıllık 2 bin avro vatana destek vergisi verecek" iddiasının doğru olmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanma aşamasında olan yeni vergi paketinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza herhangi bir başlık altında vergilendirme çalışması söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı.

'Bozkurt' krizi

Türkiye, Avrupa Şampiyonası'nda son 16 turunda Merih Demiral'ın iki golüyle Avusturya'yı eleyerek çeyrek finale çıkmıştı. Demiral'ın gol sevincinde, eliyle 'bozkurt' işareti yapması sonrası tartışmalar alevlendi. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu sembolün 'aşırı sağ' sembol olduğunu savunarak UEFA'ya soruşturma çağrısı yaptı.

Türkiye, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak "yabancı düşmanlığı" eleştirisinde bulundu. Ardından Almanya, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i çağırarak rahatsızlığını iletti.

UEFA ise Demiral'a hareketinden dolayı iki maç ceza verdi. Cezanın ardından Türkiye tarafı, UEFA'yı çifte standart uygulamakla suçladı.

Dün ise Türkiye ile Hollanda arasında çeyrek final maçı oynandı. Maçı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tribünden izledi. Maçın ilk yarısında 1-0 öne geçen milliler, 70 ve 76'ncı dakikalarda Hollanda'nın gollerine engel olamadı ve maçı 2-1 kaybederek turnuvaya veda etti.

Almanya da elendi

Erken final olarak adlandırılan İspanya-Almanya maçından ise İspanya galip çıktı. 51'inci dakikada Dani Olmo'nun golüyle 1-0 öne geçen İspanya, 89'da Florian Wirtz'in golüne engel olamayınca, maçın 90 dakikası 1-1'lik beraberlikle sonuçlandı. Uzatmaların ilk yarısında gol sesi çıkmadı ancak 119'uncu dakikada Mikel Merino sahneye çıktı ve Almanya, ev sahibi olduğu EURO 2024'de çeyrek finalde elveda dedi.

Dikkat: Japon böceği alarmı

Almanya'da birkaç yerde görülen istilacı Japon böceği endişe yarattı. Japon böceği, yerleştiği yerlerde neredeyse her şeyi yiyen bir istilacı tür olarak biliniyor. Bu böcek, meyve bahçeleri, üzüm bağları, ormanlar ve bahçelere ciddi zararlar veriyor. Almanya'da böceğin sadece birkaç örneği tespit edildi. Ancak İsviçre'nin Basel kentinde çok sayıda Japon böceğinin bulunması, komşu Baden-Württemberg bölgesinde de endişe yarattı.

Avrupa Birliği, Japon böceğini (Popillia japonica) ciddi hasara yol açabilecek bir zararlı olarak sınıflandırıyor. Böcek tespit edilen yerlerde bir kilometrelik istila bölgesi ve beş kilometrelik tampon bölge belirleniyor. Amaç, dişi böceklerin yumurta bırakmasını önlemek.

Yeni pandemi uyarısı

Ünlü Virolog Prof. Dr. Christian Drosten, yeni salgının H5N1 kuş gribi virüsü olabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Drosten, geçtiğimiz bahar aylarında Teksas’ta bir kişinin inekten kuş gribi virüsü kaptığını hatırlatarak, ABD'nin bu konuda kararlı adımlar atmasını umduğunu söyledi. Kuş gribi (H5N1) 1996'dan beri biliniyor ve 2020'den bu yana artış gösteriyor. Kuşlar dışında memelilerde de vakalar artıyor.

ABD'de ineklerde kuş gribi tespit edilmesi paniğe yol açtı. Sağlık Bakanlığı, Moderna'ya mRNA aşısı geliştirmesi için 176 milyon dolar teşvik verdi. H5N1 virüsünün yayılması durumunda projeye hızla yön verilecek.

Geri Dön 07 Temmuz 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN