Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
17 Aralık 2023 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; 2024 bütçesi, çifte vatandaşlık tartışmaları ve Noel'de grev tartışmaları vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya’da haftalardır gündemin en başında yer alan bütçe krizi, bu haftaya da damgasını vurdu. Borç frenini askıya almak isteyen trafik ışığına, CDU/CSU Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz’den ‘Anayasa Mahkemesi’ tehdidi geldi. 

Bütçe krizinin faturası vatandaşa kesilecek

Öte yandan, bütçede anlaşma sağlandı. 2024 bütçesi, 17 milyar avroluk açıkla gelecek yıla taşındı. Yeni vergiler ve zamların yer aldığı bütçede fatura vatandaşa kesildi. Örneğin, bütçe açığını kapatmak için, karbon vergisinin ton başına 45 avroya çıkarılması ve doğal gaza uygulanan KDV'nin yüzde 19'a yükseltilmesi kararlaştırıldı.

Bütçede en büyük kesintiler, iklim ve dönüşüm fonunda yapıldı. Fonun gelecek yıl için 12 milyar avro azaltılacağını söyleyen Başbakan Olaf Scholz, 2027 yılına kadar kesintilerin 45 milyar avroya ulaşması beklendiğini belirtti.

Bütçe konusunda, ekonomistlerden genel olarak karamsar yorumlar geldi.

Demiryolu işçileri uzun greve hazırlanıyor

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasındaki anlaşmazlık sürüyor. GDL, üyelerini süresiz grev için oy kullanmaya çağırdı. Oylama devam ediyor. Üyelerin dörtte üçü (yüzde 75) aynı fikirde olursa süresiz grev de mümkün olacak. Oylamanın sonuçları 19 Aralık'ta açıklanacak.

Noel’de mağazalarda grev olabilir

Noel için hediye alışverişini son dakikaya bırakanlar, mağazaların kepenk kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) Başkanı Frank Werneke, Noel döneminde perakende mağazalarında grevler düzenlenebileceğini söyledi.

Noel affı: Yüzlerce mahkum erken tahliye edildi

Noel döneminde entegrasyonlarına katkı sağlamak amacıyla, ceza süreleri dolmak üzere olan yüzlerce mahkum erken tahliye edildi.

Bavyera eyaleti ise erken tahliyelere karşıt bir tutum sergiledi. Bavyera Adalet Bakanlığı, Noel affının, mahkumiyet süresi başka tarihlerde sona eren suçlular açısından adaletsizlik yarattığını belirtti.

Diğer yandan, bazı mahkumlar tahliye olmayı reddederek hapishanede kalmayı tercih etti.

Çifte vatandaşlık başka bahara kaldı

Trafik ışığı koalisyonu, sığınmacı ve vatandaşlık yasası üzerinde anlaşamadığı için çifte vatandaşlık umutları da gelecek yıla kaldı.

SPD ve Yeşiller, sığınmacıların beş yıl içinde vatandaşlığa alınmasını ve çifte vatandaşlığın kolaylaştırılmasını istiyor. FDP ise, sığınmacıların vatandaşlığa alınması için daha uzun bir süre öngörürken, çifte vatandaşlığın yalnızca 'kendi geçimini sağlayabilen' ve 'Alman değerlerini paylaşanlara' verilmesini istiyor.

Bu anlaşmazlıklar nedeniyle, hükûmet, sığınmacı ve vatandaşlık yasa tekliflerini bu yıl içinde Federal Meclis'e sunamadı.

Adalet Divanı'ndan çifte vatandaşlık kararı

Avrupa Adalet Divanı, Alman vatandaşı olan kişilerin sonradan Türk vatandaşlığını tekrar kazanmaları durumunda Alman vatandaşlığından çıkarılmalarının Avrupa Birliği (AB) yasalarına uygun olduğu yönünde bir görüş belirtti.

Türkiye'den imam gönderme uygulaması sona eriyor

Almanya İçişleri Bakanlığı, Almanya'da görev yapan imamların Türkiye'den gönderilmesi uygulamasını sonlandırmak için Türkiye'yle anlaştı. Anlaşmaya göre, Almanya'da yılda 100 imam yetiştirilecek ve bu imamlar, aşamalı olarak Türkiye'den gönderilenlerin yerini alacak. İmamların eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Almanya'daki kolu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından gerçekleştirilecek.

Yeni korona dalgası geliyor

Korona vakaları yeniden artıyor. Sağlık Bakanı Lauterbach, Noel döneminde halkı salgına karşı uyardı. Noel döneminde güçlü bir hastalık dalgası konusunda uyarıda bulunan Lauterbach, aşı çağrısı yaptı ve “Noel’de tatile gitmek veya aile büyüklerinizi ziyaret etmek istiyorsanız dikkatli olmanızı ve günlük hayattan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Festivalden önceki son iki haftada bu kişilerin ‘her türlü enfeksiyondan mümkün olduğunca kaçınmaları’ gerekiyor. Aksi takdirde korona veya grip, tüm tatil planlarınızı bozabilir veya ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar için tehlike oluşturabilir” diye konuştu.

Lauterbach'ın koronaya dair uyarıları, Yasal Sağlık Sigortası Doktorları Birliği (KBV) tarafından 'abartılı' bulundu. KBV Başkanı Andreas Gassen, korona vakalarının hızla arttığını inkar etmedi, ancak "Öndecen, herkese soğuk algınlığı veya grip nedeniyle maske takmasını ve kapalı mekandaki Noel partilerinden kaçınmasını tavsiye etmiyorduk" dedi. Aşılara yönelik şüphelerden duyduğu üzüntüyü dile getiren KBV Başkanı, "Mantıklı olan tüm yaşlılar ve risk grubundaki kişilerin korona ve gribe karşı aşı yaptırmasıdır. Ancak grip aşısı oranları hiçbir zaman tatmin edici olmadı" dedi.

CDU'dan U dönüşü: Multi-kültür gitti, hâkim kültür geldi

Muhalefetteki CDU, yeni 'Temel İlkeler Programının' taslağını kamuoyuna tanıttı. Taslak programda, hakim kültürün (Leitkultur) 'eğerler ve amalar olmadan' tanınması gerektiği belirtilirken; ortak vatan ve aidiyet bilincini, gelenek ve görenekleri, Alman kültürü, dili ve tarihi ile bunların getirdiği sorumlulukları anlamadan başarılı olunamayacağı vurgulandı. 

Programda, İslâm ve Müslümanlara yönelik politika değişikliğine de gidildi. Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un 3 Ekim 2010'da sarf ettiği “İslâm Almanya’ya aittir” sözleri tarih oldu. CDU'nun yeni ‘Temel İlkeler Programı’nda, eski Şansölye Angela Merkel dönemindeki “İslam Almanya’ya aittir” politikasının yerini, “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” politikası alacak.

AfD'den CDU'ya: Fikirlerimizi kopyalıyorlar

Aşırı sağcı AfD, 'Yeni Temel İlkeler' programını açıklayan CDU'yu 'fikirlerini kopyalamakla' suçladı. AfD Eş Başkanı

Alice Weidel, 'sınırların korunması, cinsiyet ideolojisinin reddedilmesi ve nükleer enerjinin iyileştirilmesi' konularının AfD'nin temel talepleri olduğunu söyledi. Weidel, "CDU artık AfD'nin fikirlerini kopyalıyor. Bu, AfD'nin Almanya'da siyasi düşünceyi şekillendirmedeki etkisinin bir göstergesidir" dedi.

Geri Dön 17 Aralık 2023 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN