Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
25 Mayıs 2024 Cumartesi

Türkiye'ye telefon götürmede yeni karar

Türkiye'ye yurt dışından fazladan gümrük vergisi ödeyerek birden fazla cep telefonu sokmak yasaklandı.

Türkiye'ye telefon götürmede yeni karar

Yeni düzenlemeye göre, vatandaşlar ek vergi ödeseler bile ikinci bir telefonu Türkiye’ye sokamayacaklar. İkinci telefon, gümrükte alıkonulacak ve yolcu yeniden yurt dışına çıktığında iade edilecek. Bu telefonlar, 3 aya kadar gümrük depolarında tutulabilecek. Bu düzenlemeyle vergi istismarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Edinilen bilgilere göre; bu durum yurt dışında yaşayan gurbetçiler için geçerli olmayacak. Yine de Türk yetkililerin resmi açıklaması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine gönderdiği yazıda, yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye’de dolaşıma sokulabilmesi için “yolcu beraberi kişisel eşya” statüsünde olması gerektiği vurgulandı. Hediyelik eşya statüsünde olan veya vergileri ödenerek getirilmeye çalışılan cep telefonlarının teslim edilmeyeceği belirtildi. Buna göre, yurt dışından getirilen ikinci veya daha fazla cep telefonu hiçbir şekilde yurda sokulamayacak. Yolcu başına bir adet cep telefonu serbestçe Türkiye’ye getirilebilecek ve 31 bin 692 lira harç ücreti ödendiğinde IMEI kaydı yapılabilecek.

Mevcut uygulama

Mevcut uygulamada, ilk telefon gümrük muafiyetine tabi olduğu için vergisiz şekilde yurda sokulabiliyordu. İkinci telefon içinse telefon değerinin yüzde 40’ı kadar gümrük vergisi ödeniyordu. Örneğin, 1.000 avro (35 bin lira) değerinde bir telefon için vatandaş 14 bin lira gümrük vergisi ödüyordu. Daha sonra bu vergiyi, yurt içinde kullanılabilmesi için ödenmesi gereken 31 bin 692 liralık IMEI harcından düşebiliyordu. Vatandaşlar, her 3 yılda bir pasaporta bir telefon kaydı hakkını farklı pasaportlara işleyerek bu yöntemi kullanıyordu. Yeni düzenlemeyle bu vergi istismarı sona erdirilerek yurt dışından ikinci bir telefon getirilmesi yasaklandı.

Konuyla ilgili bakanlıktan resmi açıklama ve diğer detaylar bekleniyor.

Geri Dön 25 Mayıs 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN