AVRUPADAN Youtube Video
Türkiye, Yunan sınırına duvar örüyor
Edirne Valisi Yunus Sezer, düzensiz göçü önlemek için Yunanistan sınırına duvar inşa edileceğini duyurdu. İlk etapta 8,5 kilometrelik bölüm yapılacak.

Edirne Valisi Yunus Sezer, düzensiz göçü önlemek amacıyla Yunanistan sınırına duvar inşa edileceğini duyurdu. İlk etapta 8,5 kilometrelik bölümün bu yıl tamamlanması planlanıyor. Gelecek yıllarda tüm sınır hattında benzer önlemler alınacak.
Batı sınırında ilk kez duvar önlemi
Sezer, Türkiye'nin batı sınırında ilk kez fiziki güvenlik tedbiri uygulanacağını belirtti. Daha önce yalnızca devriye yolları bulunduğunu hatırlatarak, "Doğu sınırında olduğu gibi burada da çit ve duvar inşa edilecek. İlgili ihale tamamlandı, çalışmalar başladı." dedi.
Hudut yolları ve güvenlik önlemleri güçlendiriliyor
Geçen yıl 325 kilometrelik hudut yolunun iyileştirildiğini vurgulayan Sezer, bu yıl elektro optik kulelerin yapımı ve diğer güvenlik önlemlerinin sürdüğünü ifade etti. İçişleri Bakanlığı ve Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü destekleriyle projenin genişletileceğini belirtti.
Göçmen hareketliliği azaldı
Vali Sezer, Edirne'de düzensiz göçle mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü söyledi. Sınır ve şehir içindeki denetimlerin artırıldığını vurgulayan Sezer, “Edirne artık büyük ölçüde göç rotası olmaktan çıktı. Geçen yıla göre düzensiz göçte yüzde 93 azalma var.” dedi. Ayrıca, göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonların hız kazandığını belirterek, bu yıl 56 operasyonda 110 şüphelinin yakalandığını ve adli makamlara teslim edildiğini açıkladı.
AB, Schengen giriş-çıkışlarını dijital sisteme taşıyor
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İçişleri Bakanları, AB dışından Schengen bölgesine giriş ve çıkışları dijital olarak kaydedecek Elektronik Giriş-Çıkış Sistemi'ni (EES) aşamalı olarak uygulamaya koyma kararı aldı.
Aşamalı geçiş süreci belirlendi
Polonya'da toplanan AB İçişleri Bakanları, üye ülkelerin EES'yi 6 ay içinde kademeli olarak devreye almasını öngören yönetmelik üzerinde anlaştı. İlk 60 gün boyunca sistem biyometrik veriler olmadan çalıştırılabilecek, ancak 3 ay sonra sınır geçiş noktalarının en az yarısında aktif hâle getirilecek.
Geleneksel damgalama sona erecek
AB’ye giriş yapan yolcuların pasaportları, geçiş sürecinin sonuna kadar damgalanmaya devam edecek. Ancak 6 ay sonra tüm giriş-çıkış işlemleri tamamen dijital sisteme taşınacak.
Tam uygulama tarihi henüz belirlenmedi
Üye ülkeler, EES'yi aşamalı olarak devreye alabilecek ya da ilk günden tam kapasiteyle kullanmaya başlayabilecek. Yönetmeliğin Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmasının ardından AB Komisyonu, sistemin kesin başlangıç tarihini duyuracak.
Elektronik Giriş-Çıkış Sistemi (EES) nedir?
EES, AB vatandaşı olmayan kişilerin kısa süreli ziyaretlerini dijital ortamda takip edecek. Pasaport bilgileri, parmak izleri ve yüz taramaları kaydedilecek. Yeni sistemle Schengen bölgesine düzensiz girişlerin önlenmesi ve sınır güvenliğinin artırılması hedefleniyor. Daha önce 10 Kasım 2024'te yürürlüğe girmesi planlanan sistem, üye ülkelerin teknik altyapı eksiklikleri nedeniyle defalarca ertelenmişti.
Geri Dön 06 Mart 2025 Perşembe Önceki Yazılar