AVRUPADAN Youtube Video
Doğalgazda KDV indirimine tepki
Doğalgaza gelen ek katkı payının yükünü hafifletmek adına KDV oranı yüzde 19’dan yüzde 7’ye inecek. Bu karara Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI), "KDV’nin düşürülmesi şirketler için bir fark yaratmıyor, çünkü şirketler zaten katma değer vergisi ödemiyor" tepkisini verdi.
Dün Almanya Başbakan Olaf Scholz, artan enerji maliyetlerinin vatandaşı üzerindeki yükünü hafifletmek için doğalgaz tüketimindeki Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşürüleceğini açıklamıştı Scholz ayrıca, “Üçüncü destek paketini önümüzdeki haftalarda açıklayacağız” dedi. Öncesinde de kilovatsaat başına 2,4 sentlik katkı payının ekim ayında yürürlüğe gireceğini söylemiş ve 2024 yılı mart ayına kadar yürürlükte kalacağını açıklamıştı.
Bugünse hükûmetin bu kararına farklı tepkiler geldi. Sanayiciler kendilerinin dikkate alınmadığını düşünürken, sosyal dernekler ise en çok zenginlerin fayda sağladığını düşünüyor.
"Şirketler için fark yaratmıyor"
Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI), federal hükûmetin açıkladığı doğalgazda KDV indirimini ‘yanlış bir sinyal’ olarak nitelendirdi. DPA’ya konuşan BDI Başkan Yardımcısı Holger Loesch, “KDV’nin düşürülmesi şirketler için bir fark yaratmıyor, çünkü şirketler zaten katma değer vergisi ödemiyor" dedi. Hükûmete seslenen Loesch, ”Şirketler zaten artan enerji maliyetleriyle mücadele ediyor. Politikacılar artık endüstrinin rekabet gücünü istikrarlı bir şekilde sürdürmeli ve korunmaya muhtaç şirketleri rahatlatmalı” dedi.
"Doğrudan destek yapılmalı"
Sosyal Dernek (VdK) Başkanı Verena Bentele ise benzindeki indirimi hatırlatarak "Vergi indirimi halka ulaşmalı. Benzindeki indirim gibi olmamalı, doğrudan ihtiyaç sahiplerine destek yapılmalı" dedi.
"Bazuka yerine hedefli bir destek lazım"
Alman Ekonomi Enstitüsü Başkanı Michael Hüther, "Gaz şu anda kıt bir emtia, dolayısıyla fiyatı yüksek. Bu durumda fiyatın neden KDV ile düşürüldüğü ekonomik açıdan net değil” dedi ve Başbakan Olaf Scholz’un vergi indirimi yerine tam tersine tasarruf için herhangi bir teşvik vermesi gerektiğine dikkati çekti. Hüther, ”Bir bazuka yerine, enflasyondan en çok zarar gören düşük gelirliler için hedefli bir desteğe ihtiyacımız var” dedi.
"Doğru bir adım ama yeterli değil"
Federal hükûmetin doğalgaz KDV’sini yüzde 19’dan yüzde 7’ye indireceğini açıklamasını “Doğru yönde atılmış bir adım” olarak değerlendiren Ver.di Sendikası Başkanı Frank Werneke ise “Ancak doğalgazda KDV’nin geçici olarak düşürülmesi yeterli değil” dedi ve normal tüketim için ‘doğalgaz fiyat sınırının’ uygulanması çağrısında bulundu.
Geri Dön 20 Ağustos 2022 Cumartesi Önceki Yazılar