Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da sel alarmı: Durum ciddi - 16 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
"30 yıl böyle yaşayacaklarını düşünseler burada kalamazlardı" - Şerif Issı
Almanya'da döner 4,99€ olsun tartışması - Haftanın Yorumu 31. Bölüm Oktan Erdikmen
15 Eylül 2022 Perşembe

Avrupa ile bilgi transferi başladı: Gurbetçiler dertli

Türkiye ile Avrupa arasında otomatik bilgi değişimi dönemi başladı. Avrupa’da yaşayan gurbetçiler ise dertli. TBMM Yurtdışı Türkleri Alt Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer, Türklerin hesap bilgilerinin Avrupa makamları tarafından sorgulandığını söyledi.

Avrupa ile bilgi transferi başladı: Gurbetçiler dertli

Yurtdışında yaşayan Türklerin sayısı 6,5 milyona ulaştı. Gurbetçiler, Avrupa ile Türkiye arasında başlayan otomatik bilgi değişimi sisteminden muzdarip. TBMM Yurtdışı Türkleri Alt Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bu kapsamda Danimarka’da gurbetçiler ile bir araya geldi. Burada dertlerini anlatan gurbetçiler, Türkiye’deki finansal varlıklarının Avrupa ülkelerinde yasal takibe uğramaya başladığını öne sürdü. Bu kapsamda yaşadıkları Avrupa ülkelerinde sağlık hizmetlerinden, emekliliğe, bedelli askerlikten mavi kartlarının statüsüne kadar pek çok konuda sıkıntı yaşadıklarını anlatan gurbetçiler, Türkiye’ye geldiklerinde de kapı kapı dolaşmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Gurbetçilerin sorunlarını dinleyen Çakırözer de "Otomatik bilgi paylaşımında kendi vatandaşımızı önce ihbar ettiler sonra da ortada bıraktılar. Sağlıktan, emekliliğe, fahiş uçak biletlerinden araba ve telefon kullanımına kadar her konuda yalnız bırakılmışlar, taleplerine yanıt alamıyorlar. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza yönelik bu üvey evlat muamelesini bitirmeye kararlıyız“ dedi.

Avrupa’da yaşayan Türklerin aktardığı sıkıntılar ise ana başlıklarıyla şöyle:

Otomatik Bilgi Değişimi: Danimarka hükûmeti makamları Türkiye’deki yetkililerin Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması kapsamında verdiği bilgiler üzerine ülkede yaşayan Türkleri çağırmaya başladı. Danimarka’da yaşayan Türklerden Türkiye’deki finansal birikimleri hakkında ayrıntılı bilgilendirme istenirken, işbirliği yapılmaması halinde Ankara hükûmeti ile irtibata geçileceği bildirildi. 

Sağlık sistemi: Avrupa’da yaşayan Türklere Türkiye’deki sağlık kurumlarında acil durumlar dışında sağlık hizmeti verilmez oldu. Türkiye’deki sağlık harcamalarımızı artık Danimarka hükûmeti de ödemiyor. Türkiye’ye geldiğimizde kapı kapı dolaşmak zorunda bırakılıyoruz.

Emeklilik hakkı: Türkiye’de çalıştığımız dönemlerle ilgili sonradan prim ödeyerek elde ettiğimiz emekliliklerimize çok büyük kısıtlamalar getiriliyor. Primlerimizi artırıp maaşlarımızı düşürdüler. Yetmedi üstüne bir de Danimarka’da çalışmaya devam etmemiz hâlinde Türkiye’den emekliliğimizi kesiyorlar. Oysa Türkiye’de emeklilerin ikinci, hatta üçüncü işlerde çalışmasına kimse karışmıyor.

Bedelli Askerlik: Bedelli askerlik ücretleri sürekli değişiyor. Seçim öncesi düşüp seçim sonrası artıyor. 5 bin avroya çıkan bedelli askerlik ücretini ödememek için çocuklarımız T.C. vatandaşlığından çıkıyor.

Türkçe öğrenimi: Çocuklarımızın anadilini öğrenmesinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Türkçe öğretmen açığı var.

Konsolosluk hizmetleri: Avrupa’daki Türk konsolosluklarında personel eksiği var. Bu açığın giderilip verilen hizmetin kalitesinin artırılması gerekiyor.

Mavi kart statüsü: Çifte vatandaşlığın yasak olduğu dönemde Türkiye Cumhuriyeti devleti bizi Danimarka vatandaşlığına geçmemiz için teşvik etti ve “Size ‘mavi kart‘ vereceğiz, seçme ve seçilme hakkı dışında TC vatandaşları ile her tür hakka sahip olacaksınız” dedi. Fakat şimdi Türkiye’de herhangi bir işlem yaptırmak istediğimizde mavi kartı gösteriyoruz ama “Bu ne!” diyorlar. Hiçbir işimize yaramıyor. 

Araç bulundurma: Türkiye’de olduğumuz dönemlerde kendi araçlarımızı kullanmak istiyoruz. Ama getirilen 2 yıl kısıtlaması nedeniyle bürokrasi ile çok büyük sıkıntılar yaşıyor, çok büyük cezalarla karşı karşıya kalıyoruz.

Telefon bulundurma: Türkiye’de olduğumuz dönemlerde kendi telefonumuzu kullanmak istiyoruz. Ama dört ay sonra kapanıyor ve 2 bin lira kadar para isteniyor.

Geri Dön 15 Eylül 2022 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN