Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kiralara tavan fiyat - 18 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
26 Nisan 2022 Salı

Almanya Ukrayna'ya tank gönderecek

Ukrayna'ya silah göndermemekle eleştirilen Almanya'nın Ukrayna'ya Gepald uçaksavar tanklarını göndermeyi onayladığı bildirildi.

Almanya Ukrayna'ya tank gönderecek

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş sürerken, Ukrayna’ya silah göndermemekle suçlanan Alman hükûmetinden önemli bir karar çıktı. Almanya, Gepard uçaksavar tanklarının Ukrayna’ya teslimatını onayladı. Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in ABD’nin Almanya’daki Ramstein hava üssünde müttefiklerle gerçekleştireceği toplantıda silahları teslim etmek için hazır olduklarını açıklayacağı bildirildi. Gepard uçaksavar tankları, hava hedeflerine karşı etkili. Bunun yanısıra kara hedeflerine karşı da kullanılabiliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de Almanya'nın Ukrayna'ya Gepard tipi uçaksavar tank vereceği açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Psaki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Alman ortaklarımızın Ukrayna'ya 50 Gepard uçaksavar sistemi göndereceklerine ilişkin önemli açıklamalarını memnuniyetle karşıladık. Ayrıca İngiltere, Ukrayna'ya ek uçaksavar desteği sağlayacağını, Kanada da Ukrayna'ya zırhlı araçlar göndereceğini açıkladı.

Ukrayna'ya ağır silah sevkiyatı için meclise ortak teklif

Almanya'da hükümeti oluşturan partiler, Ukrayna'ya ağır silahların gönderilmesi konusunda düğmeye bastı. Koalisyonu oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) meclis grupları, bu hafta Federal Meclis'te oylamaya sunulmak üzere bir karar tasarısı hazırladı.

Tasarıda hükümetten "Ukrayna'ya gerekli teçhizatı göndermeye devam etmesi, mümkünse hızlandırması ve sevkiyatı 'değiş tokuş' çerçevesi içinde ağır silahları ve kompleks sistemleri de içerecek şekilde genişletmesi" isteniyor. 

Üç partinin meclis grupları tarafından sunulacak tasarıda ayrıca Ukrayna'ya "başka silahların gönderilip gönderilemeyeceğinin incelenmesi ve diğer ülkelere de 'değiş tokuş' teklifinde bulunmak üzere gidilmesi" isteniyor. "Değiş tokuş" (Ringtausch) kavramıyla envanterindeki eski Sovyet tipi silahları Ukrayna'ya sevk eden Doğu Avrupa ülkelerinin askeri teçhizatlarının Alman silahlarıyla ikame edilmesi kast ediliyor.

Ukrayna askerlerinin eğitimi

Karar tasarısında Alman ordusunda silah sevkiyatları nedeniyle oluşacak teçhizat açıklarının da "olabildiğince hızlı bir biçimde" kapatılması isteniyor. Tasarıda ayrıca gönderilen silah sistemlerinin kullanımı için Ukrayna askerlerinin Almanya ve diğer NATO ülkelerinde eğitilmesi talep ediliyor. Bunun Almanya'nın müttefikleriyle "kısa, orta ve uzun vadede" gerçekleştirmesi isteniyor.

Federal Meclis'te bu hafta içinde oylanacak teklif federal hükûmet açısından bağlayıcı olmayacak. Bunun yalnızca tavsiye niteliğinde bir karar olduğu bildirildi.

Teklifte 41 madde yer alıyor. Bu maddeler arasında savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabalara destek, Ukrayna içinde ve dışında sığınmacılara insani yardım, Moldova ve Gürcistan gibi ülkelere yardımlar, Rusya ve Belarus ile ekonomik ilişkilerin daha da kısıtlanması, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek, sorunun çözümüne Çin'in daha fazla dahil edilmesi gibi başlıklar yer aldı.

Teklifte Federal Meclis, hükûmetin Rusya'ya da daha sert taleplerde bulunmasını istedi. Metinde "Rus rejimi derhal çatışmalara son vermeli, kendi kontrolündeki güçleri ve tüm savaş materyallerini Ukrayna'nın tüm egemenlik sahasından geri çekmeli, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına uluslararası olarak tanınan sınırlar içerisinde kayıtsız şartsız saygı göstermeli" ifadeleri yer aldı.

SPD'li Roth'tan tepki

SPD'li politikacı Michael Roth, Birlik partilerinin, Ukrayna'ya ağır silah teslimatı için Meclis'e yaptığı başvuruyu sert bir dille eleştirdi. SPD'nin silah tedariğini destekleyen bir parti olarak anılmayacağını savunan Roth şu ifadeleri kullandı:

CDU ve CSU’nun, Koalisyon’u, böylesine hassas bir konuda bölmeye çalışmasını perişanca buluyorum. Meclis, bu zor zamanlarda topluma yön vermek için kullanılmalı. Alman siyasetinde geniş bir uzlaşmaya ihtiyacımız var. Ayrıca, ağır silahların Ukrayna’ya teslimatı konusunda NATO ve AB’deki ortaklarımıza da çok iş düşüyor. Almanya, Ukrayna için silah temin etse bile bu savaşın tarafı olmayacaktır. SPD, silah tedariğini destekleyen bir savaş partisi olarak anılmayacak.

Geri Dön 26 Nisan 2022 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN