AVRUPADAN Youtube Video
Lordlar Kamarası'nda tarihi reform planı
İşçi Partisi, İngiltere'de Lordlar Kamarası'ndaki miras yoluyla atanan son 92 üyenin görevine son vermeyi planlıyor.
İngiltere'de İşçi Partisi, Lordlar Kamarası'ndaki miras yoluyla atanan son üyelerin görevlerine son vermek için bir plan hazırladı. Bu adım, son 25 yılın en büyük parlamenter reformlarından biri olarak görülüyor.
İşçi Partisi'nin seçim vaatlerinden biri olan bu değişiklik, miras yoluyla atanan 92 Lordun koltuklarını kaldırmayı amaçlıyor. 1999 yılında, dönemin İşçi Partisi hükûmeti, 700 yıllık geleneği sona erdirmiş, ancak Muhafazakâr Parti ile yapılan anlaşma sonucunda yalnızca 92 üyenin kalmasına izin verilmişti.
Muhafazakârlar: Politik bir oyun
Muhafazakâr Parti'den Lord Strathclyde, bu planı eleştirerek bunun "politik bir oyun" olduğunu söyledi. Strathclyde, miras yoluyla atanan üyelerin Lordlar Kamarası'nda nadiren katılım sağlayan diğer üyelerden daha aktif ve deneyimli olduğunu savundu.
İşçi Partisi, miras yoluyla atanan üyeleri kaldırmanın yanı sıra Lordlar Kamarası'nda 80 yaşında emeklilik uygulamasını da getirmeyi planlıyor. Ancak bu düzenleme, ileride yapılacak bir danışmanın ardından hayata geçirilecek.
Lordlar Kamarası yerine seçimle gelen meclis planı
Anayasa Bakanı Nick Thomas-Symonds, bu reformun "tarihi bir adım" olduğunu belirterek, miras yoluyla yasa yapmanın modern Britanya ile bağdaşmadığını dile getirdi. İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise, Lordlar Kamarası'nın yerine seçimle gelen bir meclis kurulmasını destekliyor, ancak bu değişikliğin bir sonraki seçimden önce yapılması beklenmiyor.
1999’da Tony Blair yönetimindeki İşçi Partisi, mirasen atanan üyelerin sayısını yaklaşık 800’den 92’ye indirmek için Muhafazakâr Parti ile anlaşma yapmıştı. Ancak o tarihten bu yana Lordlar Kamarası'ndaki reformlar çeşitli engellerle karşılaşmaya devam ediyor.
Geri Dön 06 Eylül 2024 Cuma Önceki Yazılar