mevlana cay
Devamını okuyun...AVRUPADAN Youtube Video
Üç Parisliden ikisi başka şehirlerde doğmuş
Paris’te yaşayanların yalnızca yüzde 30’u şehirde doğmuş. Göç alan bir merkez olmayı sürdüren Paris, artık daha az tercih ediliyor. Japonlar ise hâlâ başkenti en çok seçen grup.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (INSEE) araştırmasına göre, Paris’te yaşayanların yalnızca yüzde 30’u bu şehirde doğmuş. 2020 verilerine dayanan çalışmaya göre, 2,1 milyonluk nüfusun büyük bölümü başka yerlerden gelmiş.
1968 yılında Paris’te doğanların oranı yüzde 35’ti. Bu oran 2020’de yüzde 30’a geriledi. Son 50 yılda şehrin cazibesinde belirgin bir azalma olduğu dikkat çekiyor.
Yabancı kökenlilerin oranı da geriliyor
Paris, göç almaya devam etse de artık daha az tercih ediliyor. 1968’de şehirde yaşayan yabancı kökenlilerin oranı yüzde 8,7 iken, 2020’de bu oran yüzde 6,4’e düştü.
2020 yılında yaklaşık 90 bin kişi Paris’e yerleşti, buna karşılık 133 bin kişi şehirden ayrıldı. Göç edenler çoğunlukla Paris yerine banliyölere ya da başka kentlere yöneliyor.
Yeni göç eğilimi: Banliyöler ve taşra
Özellikle Afrika (Magrip hariç), Amerika ve Asya kökenli göçmenlerin büyük kısmı artık başkenti değil, çevresindeki yerleşimleri tercih ediyor. Bu durum, Paris’in göç alan bir merkez olma niteliğinin zayıfladığını gösteriyor.
Japonlar hâlâ Paris’i seçiyor
Yabancı kökenliler arasında Paris’i en çok tercih eden grup Japonya vatandaşları oldu. Paris’in demografik yapısı artık daha karmaşık ve çeşitlenmiş bir sosyal mozaik olarak tanımlanıyor.
Geri Dön 09 Nisan 2025 Çarşamba Önceki Yazılar