AVRUPADAN Youtube Video
Göç yasası başkentte protesto edildi
Fransa'nın başkenti Paris'te hükûmetin aşırı sağın oylarıyla kabul ettiği tartışmalı göç yasası, binlerce kişinin katıldığı protestolarla karşılandı.
Paris'te 400'den fazla dernek, sendika ve siyasi parti tarafından organize edilen protestoda, soğuk havaya rağmen Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan göstericiler, Clichy Meydanı'na doğru yürüdü.
Protestocular, hükûmetin göç yasasını aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi'nin oylarıyla kabul etmesine tepki gösterdi. Göstericiler, bu yasanın ülkedeki yabancılara ayrımcılık yapılmasına neden olacağını düşünüyor ve 'ırkçı' olarak niteliyor. Eylemciler, "Irkçılık, Sömürgecilik, Faşizmden Oluşan Toplumu İstemiyoruz" ve "Burada Çalışıyoruz. Burada Yaşıyoruz. Burada Kalıyoruz" yazılı dövizlerle ve "(Oturum izni alamayanlar) Evraksızlarla Dayanışma" sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.
LFI milletvekilleri de protestoya katıldı
Gösteriye, göçmenlerin yanı sıra Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekilleri Mathilde Panot, Thomas Portes, Carlos Martens Bilongo, Hadrien Clouet, Daniele Obono gibi birçok siyasetçi de katıldı. LFI Milletvekili Clouet, hükûmetin göç yasasını aşırı sağcılarla ittifak kurarak kabul ettiğini ve bu durumu 'utanç verici' olarak nitelendirdi. Clouet, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Macron'un, Marine Le Pen'in fikirlerini benimsemeye başlamasını tehlikeli bulduğunu ifade etti.
"Yasa geçerse vatandaşlar ve yabancılar eşit haklara sahip olamayacak"
Göç yasasının yürürlüğe girmesi hâlinde, vatandaşlar ve yabancıların eşit sosyal haklara sahip olamayacağını, yabancıların özel uygulamalara tabi tutulacağını belirten Clouet, bu durumun adaletsiz olduğunu vurguladı. Alman gösterici Maren, Fransa'da 1 yıl kaldığı sürede kira yardımından faydalandığını ancak yeni yasayla yabancıların bu yardıma ulaşmak için 5 yıl beklemeleri gerekeceğini söyleyerek, özellikle tek ebeveyn olan anneler için bu durumun zorlayıcı olduğunu ifade etti.
Parlamentoda onaylanan göç yasası, ülkede yaşayan yabancılara kira desteği ve aile yardımlarını belirli çalışma şartlarına bağlı kılıyor. Yasaya göre, çalışan yabancılar Fransa'ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek.
Geri Dön 15 Ocak 2024 Pazartesi Önceki Yazılar