Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
10 Aralık 2023 Pazar

Fransa'da bu hafta neler yaşandı?

Fransa’nın gündeminde bu hafta; Gazze’deki son durum, hükûmetin oylama yapmadan yasa tasarısını geçirmesi ve laiklik tartışmaları vardı. İşte yaşananlar…

Fransa'da bu hafta neler yaşandı?

Başkent Paris'te, soğuk havaya rağmen binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için gösteri düzenledi. Gösteri, Cumhuriyet Meydanı'nda başladı ve Bastille Meydanı'nda sona erdi. Göstericiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının bir an önce son bulmasını ve bölgede taraflar arasında ateşkes sağlanmasını istedi. 

Macron: İsrail'in Hamas'ı yok etme hedefine inanan var mı?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen BM İklim Değişikliği konferansında konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise İsrail'in Hamas'ı tamamen yok etme stratejisini ele alarak, bu yaklaşımın ikna edici olmadığını belirtti. Macron, “İsrail yönetiminin hedeflerini ve nihai amacını daha açık şekilde tanımlaması gereken dönemdeyiz. Hamas'ın tamamen yok edilmesinin mümkün olduğuna inanan kimse var mı? Eğer hedef böyleyse savaş 10 yıl sürer” diye konuştu.

Horozların ötme hakkına yasal güvence

Fransa’da Ulusal Meclis, kırsalda yaşayan horozların ötme hakkını yasal güvence altına aldı. Kentten köye göçenler, horozların erken saatte ötmesinden ve tezek kokularından şikâyetçi oldukları için çok sayıda dava açmıştı. Meclis, bu kararla çiftçinin yanında olduğunun mesajını verdi.

Muhalefetten hükûmete gen soru önergesi

Hükûmet, sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarısını da, tıpkı emeklilik reformunda olduğu gibi, Anayasanın 49’uncu maddesini kullanarak oylama yapmaksızın kabul etti. 

Fransa’da Anayasanın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki verilmesini sağlıyor. Ancak muhalefet bu adıma karşı hükûmete gensoru önergesi verme hakkı bulunuyor.

Muhalefet kanadından Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Meclis Başkanvekili Mathilde Panot, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, sözkonusu adıma karşı gensoru önergesi sunacaklarını duyurdu.

Kuş gribi alarmı

Fransa'da kuş gribi nedeniyle alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Resmi gazetede yayımlanan kararnamede, kümes hayvanlarının kapalı tutulması zorunlu kılındı. Geçtiğimiz hafta Bretonya bölgesinde bir çiftlikte kuş gribi saldığını baş göstermişti. Geçtiğimiz ay, Almanya, Hollanda ve Belçika’da da çok sayıda kuş gribi vakasına rastlanmıştı.

Aşırı sağcı grup feshedildi

Drome kentinde geçtiğimiz kasım ayında yaşanan festival saldırısında 16 yaşında bir çocuğun öldürülmesinin ardından, aşırı sağcı grup Müslümanları hedef alarak çok sayıda kentte şiddet olaylarının yaşanmasına neden olmuştu. İçişleri Bakanı Gerald Dermanin, Müslüman karşıtı nefret söylemleriyle bilinen aşırı sağcı Division Martel grubunun feshedildiğini duyurdu.

Laiklik tartışması yeniden başladı

Elysee Sarayı’nda, Yahudilerin Hanuka Bayramı’nın kutlanması ve ve ibadet nedeniyle mum yakılması laiklik tartışmalarının alevlendirdi. Ana muhalefet, sivil toplum örgütleri ve Yahudi cemaatinden önde gelen bazı isimler durumu sert eleştirdi, din ve devlet işlerinin kesin olarak ayrılması gerektiği vurgulandı.

Başbakan Elisabeth Borne, söz konusu kutlamanın, artan antisemitizm olayları karşısında bir destek sinyali olduğunu ileri sürdü. Fransa Yahudi Konseyi (CRIF) Başkanı Yonathan Arfi, kutlamayı bir hata olarak değerlendirdi.

Geri Dön 10 Aralık 2023 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN