AVRUPADAN Youtube Video
Avrupa'da 'dang humması' endişesi
Sıcak geçen günler ve aşırı yağışlı havalar Avrupa'da dang humması taşıyan sivrisineklerin sayısını artırdı. Bilim insanları alarmda.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), sıcak hava dalgalarının ve sellerin sıklaştığı ve şiddetlendiği bir Avrupa'da, Aedes (Asiatische Tigermücke: Asya kaplanı sivrisineği) türü sivrisinekler aracılığıyla dang humması, chikungunya, Zika virüsü ve Batı Nil virüsünün yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulundu.
ECDC, bu koşulların istilacı sivrisinek türleri için uygun olduğunu ve bu türlerin hızla yayıldığını belirtti. Son örnekler olarak, Fransa'nın denizaşırı toprakları Martinik ve Guadeloupe ile Kuzey İtalya'da Venedik ve Milano arasındaki Garda Gölü çevresinde dang humması vakalarının tespit edildiği bildirildi.
İklim değişikliğinin sonucu
Almanya'daki Würzburg Mitte Hastanesi Tropikal Tıp Kliniği Başhekimi Prof. Dr. August Stich, Asya kaplanı sivrisineği ile dang humması patojenlerinin giderek daha fazla bölgede görülmesinin beklendiğine dikkat çekti. Stich, iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olarak bu hastalığın daha geniş bir alanda görülme olasılığının arttığını söyledi.
Aşı tavsiyesi
Uzmanlar, Avrupa'da hastalığın ciddi ve yaşamı tehdit eden bir seyir izlemesini beklemiyorlar. Çoğu enfekte kişi için dang humması, hafif semptomlarla seyreden veya hiç semptoma yol açmayan bir hastalık. Prof. Dr. Stich, şubat ayından bu yana onaylı bir dang humması aşısının bulunduğunu ve yüksek riskli bölgelere seyahat eden kişilere aşı olmalarını tavsiye etti.
İki bölgede 6 kişi öldü
Fransa'nın Hint Okyanusu'ndaki denizaşırı toprakları Martinik ve Guadeloupe'ta dang humması salgınında son dönemde büyük bir artış yaşanıyor. Fransız Kamu Sağlığı Kurumu'nun verilerine göre, 23 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Martinik'te 770, Guadeloupe'ta ise 600 dang humması vakası kaydedildi. Temmuz ortalarından itibaren bu iki adada dang humması vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor ve hastaneler yoğun başvurular nedeniyle kapasitelerini aşmış durumda. İki bölgede salgın sebebiyle ocaktan bu yana 6 kişi yaşamını yitirdi.
Yüksek sıcaklıklar ve uzun süreli yağışlara dikkat
Yetkililer, son dönemdeki vaka artışı nedeniyle alarm durumuna geçti. Dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Genellikle hafif ateşe yol açsa da bazı vakalarda ölümcül olabilen bir hastalıktır. Vakalar, genellikle yağışlı mevsimler olan haziran ve eylül ile aralık ve mart aylarında artış gösterir. Bilim insanları, yüksek sıcaklıkların ve uzun süreli yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına neden olduğunu belirtiyorlar. Bu hastalığı taşıyan sivrisinek türünün larvalarını su birikintilerinde bıraktığı için özellikle sanayi bölgelerinde atık birikintilerinin düzenli olarak ilaçlanması gerekmektedir.
Yunanistan'daki sel felaketi sonrası sağlık endişesi
Yunanistan'da da geçen hafta yaşanan başta Larisa, Volos, Pilio, Trikala ve Kardiça olmak üzere Tesalya bölgesinde onlarca yerleşim birimini sular altında bırakan sel felaketi, şehir şebeke suyu ve kanalizasyon ağında da ciddi hasara neden oldu.
Yunan Devlet Televizyonu ERT'ye konuşan Atina Üniversitesi Epidemiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gikas Mayorkinis, bölgedeki halkın çamurlu sularla teması nedeniyle mide ve bağırsak iltihabı, hepatit, leptospiroz gibi hastalıkların tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Mayorkinis, bölge halkına ölü hayvanların hastalık taşıyabileceği uyarısında bulunarak, bu hayvanlara temas edilmemesini istedi.
Sel nedeniyle sivrisinek sayısında da ani artış görülebileceğine dikkati çeken Mayorkinis, Batı Nil Virüsü vakalarında da artış olabileceğini kaydetti.
Tesalya bölgesinde sel nedeniyle 45 binden fazla besi hayvanı öldü. Bölgede geçen hafta yaşanan sel felaketinde 14 kişi hayatını kaybetmişti.
Geri Dön 14 Eylül 2023 Perşembe Önceki Yazılar