Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da sel alarmı: Durum ciddi - 16 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
"30 yıl böyle yaşayacaklarını düşünseler burada kalamazlardı" - Şerif Issı
Almanya'da döner 4,99€ olsun tartışması - Haftanın Yorumu 31. Bölüm Oktan Erdikmen
03 Haziran 2023 Cumartesi

Yiğit Günal yazdı... Büyüyünce ne olacaksın?

"Biz neden artık mütevazı bir öğretmen olmak istemiyoruz? Ne zaman öğretmen olmanın ekonomik getirisi hayallerimizle örtüşmez oldu? Bizler neden doktor olmak istemiyoruz? Neden doktorluk gibi kıymetli bir ünvanı almışken, belki can güvenliği sebebiyle belki ekonomik nedenlerden bırakıyoruz mesleğimizi?"

Yiğit Günal yazdı... Büyüyünce ne olacaksın?

Size küçükken hiç “Büyüyünce ne olacaksın?“ diye sordular mı? 

Küçükken büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında en yaygın cevaplar; doktor, öğretmen, mühendis gibi ‘saygın’ mesleklerdi belki de.

Aramızda astronot, itfaiyeci, futbolcu diyenler ve hatta dediğini yapanlar da olmuştur mutlaka ama genelde öğretmenini çok sevdiği için öğretmen olmak isteyen, insanları iyileştirmek için doktor olmak isteyen, çok zeki olduğu için mühendis olmak isteyen minik çocuklardık biz.

Öğretmenlerin, doktorların, mühendislerin çok büyük bir kısmının yaşadığı toplumsal ve ekonomik sıkıntıları gören, bu süreçlere tanıklık eden onların çocukları ise artık ya TikTok içeriği üreten ünlü fenomen olmanın ya da en kolay yoldan para kazanabileceği ‘herhangi’ bir mesleğin peşine düştü.

Peki ya o duruşuna ve bilgi birikimine hayran olduğumuz, adab-ı muaşeret kitabı gibi öğretmenler nasıl yetişecek? Peki ya kimin çocuğu o bizi kimsenin bulamadığı hastalıklardan müthiş bir tecrübe ve özveriyle kurtaran doktor olacak? Ya bize çağ atlatan müthiş mühendislik ürünü projeleri, işleri kim bir adım öteye taşıyacak?

Geçtiğimiz günlerde sohbet ettiğim ünlü, saygın ve görece ‘yaşlı’ bir profesör doktor beyefendi, bu konu açıldığında hüzünlü bir şekilde sözü devraldı ve sadece şunu söyledi:

Bizler son nesildik evladım… Artık yetişmiyor, yetiştiremiyoruz kolay kolay. Var, var ama çok az, tükeniyoruz…

Hak verdim. Anladım. Ve maalesef o kıymetli bilgi ve tecrübelerin bir gün kimseye aktarılamadan o profesörle sonsuza dek toprağa karışacağını düşünüp hüzünlendim…

Biz neden artık mütevazı bir öğretmen olmak istemiyoruz? Ne zaman öğretmen olmanın ekonomik getirisi hayallerimizle örtüşmez oldu? Bizler neden doktor olmak istemiyoruz? Neden doktorluk gibi kıymetli bir ünvanı almışken, belki can güvenliği sebebiyle belki ekonomik nedenlerden bırakıyoruz mesleğimizi?

Bizler neden kalem ve kağıdı sevmez olduk? Çok çalışarak başarmanın hazzını ne zaman unuttuk?

Bu dünyayı bugüne biz getirmedik halbuki. Bilim dünyasını bugüne kadar getiren kıymetli beyinlerin nasıl böyle başarılar elde ettiğini incelemek ve üzerine koymak yerine, neden yeni formüller arar olduk? Kim yaptı bize bunu? Siyaset, ekonomi, devletler, hükûmetler, uzaylılar, ülkeler, yapay zeka, robotlar... Kim değiştirdi bu güzel dünyayı böyle acımasızca?

Bir Rumeli türküsünde der ki:

....

Varın bakın benim bacam tüter mi

Etrafında gayrı bülbül öter mi

Verin benim püsküllü sazımı çalayım

Çalayım da gurbet ele varayım

Aman Allah al başımdan sevdayı

Zindan ettin genç yaşında dünyayı

....

Bacalarımız tüttüğü, ağaçlarımızda bülbüllerin öttüğü, kimseye zindan olmayan güzel bir dünyayı kim alıyor bizden?

Sahi biz büyüyünce ne olacağız?

Geri Dön 03 Haziran 2023 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN