Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da sel alarmı: Durum ciddi - 16 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
"30 yıl böyle yaşayacaklarını düşünseler burada kalamazlardı" - Şerif Issı
Almanya'da döner 4,99€ olsun tartışması - Haftanın Yorumu 31. Bölüm Oktan Erdikmen
05 Mart 2024 Salı

Yeni salgın: Obezite

Her yıl 4 Mart, obeziteyle mücadele ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla Obezite Günü olarak anılıyor.

Almanya da dahil olmak üzere dünya genelinde obezitenin ciddi bir sorun hâline geldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında 1 milyardan fazla insanın, bunların 880 milyonu 20 yaş üstü ve 159 milyonu 5-19 yaş arasında olduğunu ve obezite oranlarının 1990'dan 2022'ye kadar çocuk ve ergenler arasında dört kat arttığını bildiriyor.

DSÖ, obezitenin hem şiddetli yetersiz beslenmenin hem de aşırı beslenmenin bir yüzü olduğunu belirterek, dünyada 'obezite salgınına' dikkat çekiyor. The Lancet dergisi ve DSÖ'nün katkılarıyla hazırlanan bir rapor, birçok ülkede obezitenin en yaygın yetersiz beslenme biçimi haline geldiğini ortaya koyuyor. Almanya'da kadınlar arasında obezite oranı yüzde 19 iken, erkeklerde bu oran yüzde 23. Almanya, bu oranlarla dünya genelinde sırasıyla kadınlar arasında 137'nci, erkekler arasında ise 80'inci sırada yer alıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite oranlarıyla mücadelede yüksek şekerli ürünlere vergi getirilmesi ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda, özel sektörün ürünlerinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda hesap verebilir olması gerektiğini belirtiyor.

Obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, böbrek hastalıkları ve bazı kanser türlerine yol açabilen kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Alman Obezite Derneği'ne göre, vücut yağında normal seviyeleri aşan artış, erken ölüm ve sakatlık riskini artırıyor.

Vücut Kitle İndeksi (BMI), obezitenin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir değerdir. Dünya genelinde, yetişkinlerin ve çocukların büyük bir kısmı aşırı kilolu veya obez durumdadır. Türkiye, DSÖ verilerine göre Avrupa'da yüzde 66,8 ile en yüksek obezite oranına sahip ülke olarak öne çıkıyor.

Geri Dön 05 Mart 2024 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN