AVRUPADAN Youtube Video
Belçika 131 milyon avroluk korona aşısı ve tıbbi malzemeyi imha edecek
Belçika hükûmeti, korona salgını döneminde temin edilen ve kullanım süresi dolan 131 milyon avroluk aşı ve tıbbi malzemeleri imha etme kararı aldı.
Belçika basınında yer alan haberlere göre; imha edilecek aşı miktarı 3,5 milyon doz olup; bu, ülkenin planlanan 54 milyon doz aşısının yüzde 6,5'ine denk gelmektedir. İmha edilecek aşıların, virüsün ilk varyantına karşı geliştirilen ilk üretilen aşılar olduğu belirtildi. Ayrıca, kullanım süresi dolan çok sayıda test kiti ve standartlara uymayan maskelerin de imha edileceği aktarıldı. Bu imha işlemi ile birlikte toplamda 131 milyon avroluk tıbbi ürün yok edilecek ve işlemin maliyeti 310 bin avro olacak.
Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, açıklamasında şöyle dedi:
Sağlık krizi sırasında halkın korunması için hükûmet olarak elimizden geleni yapmak önemli. Bu nedenle salgının ilk dalgasında, malzemenin az olduğu bir dönemde önceki hükûmet büyük miktarlarda tıbbi malzeme aldı. Şimdi ise bunların süresi dolmuş ve imha edilmesi gerekiyor.
Vandenbroucke ayrıca, tüm Avrupa ülkelerinde yüksek miktarlarda aşının imha edildiğini veya edileceğini, ancak Belçika'nın yüksek aşılama oranları sayesinde imha edilecek miktarın diğer ülkelere göre düşük kaldığını öne sürdü.
İlk değil
Belçika hükûmeti, geçtiğimiz sene nisanda, salgın sırasında temin edilen 98,5 milyon avroluk maske, test ve ilacı da son kullanma tarihlerinin dolduğu veya kalitelerinin kötü olduğu gerekçesiyle imha etmişti. Ayrıca, Temmuz 2022’de 1,3 milyon doz aşının imha edildiği ve Mayıs 2022’de Ukrayna’ya gönderilen 280 bin ilaç ve 140 bin şırınganın kullanım sürelerinin dolduğu ve 3,4 milyon avroluk malzemenin çöpe atıldığı açıklanmıştı.
Afrika’ya gönderilen aşıdan daha fazlası çöpe atıldı
Halkın Aşısı (The People’s Vaccine) inisiyatifi, geçtiğimiz yıl yayımladığı raporda, çöpe atılan aşı sayısının Afrika’ya gönderilen aşı sayısının yaklaşık iki katı olduğunu açıklamıştı. Batılı devletlerin aşıları son kullanma tarihi geçene kadar istiflediğini söyleyen inisiyatif, raporda “Her ne kadar AB, dünya genelinde aşıda en büyük ihracat gücü olsa da ve Afrika ile ortaklığı vurgulasa da aşıların fiyatlandırılması, tamamen kârlarını azami hale getirmeye odaklı ilaç şirketlerine bırakılmış durumda” ifadelerini kullanmıştı.
Geri Dön 24 Temmuz 2023 Pazartesi Önceki Yazılar