AVRUPADAN Youtube Video
Zorunlu askerlik tartışması koalisyon masasında
Almanya’da zorunlu askerlik tartışması büyüyor. CDU/CSU, asker açığını kapatmak için zorunlu hizmetin hemen geri getirilmesini istiyor. Savunma Bakanı Pistorius ise gönüllü modeli savunuyor.
2011’de askıya alınan zorunlu askerlik hizmetinin yeniden getirilmesi gündemde. Hükûmet içindeki görüş ayrılıkları sürerken, bazı siyasetçiler zorunlu askerliğin hızla uygulanmasını istiyor.
SPD’li Bartels: Asker açığını zorunlu hizmetle kapatalım
SPD'li Hans-Peter Bartels, Alman ordusunun (Bundeswehr) 20 bin asker açığına rağmen zorunlu askerliği geri getirmek istemeyen Savunma Bakanı Boris Pistorius’a karşı çıkıyor. Bartels, zorunlu askerliğin koalisyon anlaşmasına dahil edilmesi ve 2024 içinde yeniden uygulanmaya başlanması gerektiğini savunuyor. Bundeswehr’in şu an 180 bin askere sahip olduğunu belirten Bartels, "Soğuk Savaş döneminde 500 bin aktif askerimiz vardı. 250 bin askere ulaşmamız gerekiyor. Güçlü bir caydırıcılığa ihtiyacımız var" dedi.
CSU'dan zorunlu askerlik çağrısı
CSU’lu Savunma Politikası Uzmanı Florian Hahn, zorunlu askerliğin bu yıl geri getirilmesini talep eden ilk isimlerden oldu. Hahn'ın önerisi, CDU ve askeri çevrelerde destek buldu. CDU/CSU'ya yakınlığıyla bilinen "Charlie Delta Uniform" savunma derneğinin başkanlarından ve eski Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Peter Tauber, "Florian Hahn haklı. Bundeswehr, zorunlu askerlik olmadan yeterli askere ulaşamaz" dedi. Tauber, altyapının yeterli olduğunu, çavuş ve teğmenlerin eğitmen olarak görev alabileceğini ve mevcut kışlaların bu düzenlemeye uygun olduğunu belirtti.
CDU/CSU: İlk erler 2025’te kışlaya girmeli
CDU’nun Bavyera’daki kardeş partisi CSU, Bundeswehr’deki asker açığını kapatmak için zorunlu askerliğin derhal geri getirilmesini talep ediyor. CDU/CSU Savunma Politikası Sözcüsü Florian Hahn, "Mevcut tehditler göz önüne alındığında zorunlu askerliğin askıya alınması artık sürdürülemez. İlk erlerin 2025’te kışlalara alınması gerekiyor" dedi.
Uzmanlara göre, Bundeswehr'de şu an 203 bin asker hedeflenmesine rağmen 20 bin kişilik eksik bulunuyor. Birçok birlikte operasyonel hazırlık seviyesinin yüzde 50 civarında olduğu belirtiliyor.
Yedek Askerler Derneği: 20 bin kişi hemen askere alınmalı
Alman Yedek Askerler Derneği Başkanı Patrick Sensburg da zorunlu askerlik hizmetinin bir an önce geri getirilmesini destekliyor. "Yıl sonuna kadar en az 20 bin kişiyi askere çağırmalıyız. Mevcut altyapı ve eğitim kapasitemiz bunu karşılamaya yeter. Askerlik hizmetini aşamalı olarak tüm yaş gruplarına yaymalıyız. Bu uygulama hem kadınları hem de erkekleri kapsamalı" dedi.
Pistorius: Zorunlu askerlik yerine gönüllülük esas alınmalı
Savunma Bakanı Boris Pistorius, askerlik hizmetini desteklediğini ancak zorunlu hale getirilmesine karşı olduğunu belirtti. İsveç modeline benzer bir sistem öneren Pistorius, gönüllü askerliğe dayalı ancak zorunlu hizmete de kapı aralayan bir yöntemin daha uygun olacağını savundu.
Zorunlu askerlik hizmeti, dönemin Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg tarafından 2011’de askıya alınmıştı. Ancak değişen güvenlik ortamı nedeniyle bu uygulamanın geri getirilmesi yönündeki baskılar artıyor.
Geri Dön 08 Mart 2025 Cumartesi Önceki Yazılar