Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
04 Nisan 2024 Perşembe

Zam beklerken daha az emekli maaşı şoku

Almanya'da emekliler, mart ayında sağlık sigortası şirketlerinin ek katkı paylarını artırması nedeniyle maaşlarında azalma yaşadı.

Zam beklerken daha az emekli maaşı şoku

Özellikle AOK Nordost gibi bazı büyük sigorta şirketleri, ek katkı oranlarını bu yılın başlarında yükseltti, fakat bu artışlar emeklilik maaşlarına mart ayında yansıdı. Örnekse, AOK Nordost'un ek katkı payı yüzde 1,9'dan yüzde 2,7'ye çıktı, bu da ortalama bir emekli maaşı üzerinden hesaplandığında ayda yaklaşık 9,60 avro, yıllık ise 57,60 avro ekstra maliyet demek. 2 bin avro maaşı olan emekliler için bu ekstra yük, yıllık 96 avroya ulaşabiliyor.

Barmer gibi diğer büyük sağlık sigortası şirketleri de ek katkı oranlarını artırdı, ortalama bir emekli maaşı üzerinden ek masraflar yıllık 49,68 avro, 2 bin avro maaş üzerinden ise 82,80 avro arttı. Bunun dışında Knappschaft, BKK Gildemeister Seidensticker ve birkaç diğer sigorta şirketi de benzer oranlarda katkı payı artışlarına gitti.

Emekliler, sağlık sigortası şirketlerini değiştirerek bu durumdan etkilenmemeyi seçebilirler. Ek katkı payı artışı söz konusu olduğunda özel bir fesih hakkı bulunuyor. Daha uygun bir sağlık sigortası seçmek, mevcut yükü hafifletebilir ve yeni sigorta şirketi, eski şirketi otomatik olarak iptal edeceği için emeklilere ek bir kolaylık sağlıyor.

Ne olmuştu?

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, çalışanlar ve emeklilerin eline daha fazla para geçmesini sağlayacak geriye dönük bir vergi indirimini duyurdu. 1 Ocak 2024'ten itibaren uygulanacak olan bu plan kapsamında, vergiden muaf gelir sınırı 10 bin 908 avrodan 11 bin 784 avroya çıkarılacak ve çocuğu olan ailelere 6 bin 612 avro ekstra muafiyet sağlanacak. Uygulama hayata geçtiğinde geriye dönük işleyecek. Bu reformun, yüksek enflasyon nedeniyle düşen alım gücünü desteklemesi amaçlanıyor ve en az 3 yıl sürmesi bekleniyor.

Vergi Mükellefleri Derneği'nin hesaplamalarına göre, bu reform, aylık brüt geliri 3 bin avro olan yalnız yaşayan bir birey için yıllık 110 avro, aylık brüt geliri 8 bin avro olan dört kişilik bir hane için ise yıllık 304 avro avantaj sağlıyor. Ancak SPD ve Yeşiller Partisi, reformun sadece düşük gelirli vatandaşları değil, en çok kazananları da faydalandıracağı gerekçesiyle Maliye Bakanı'nın planına karşı çıkıyor. Yeşiller Partisi Milletvekili Andreas Audretsch, ülkenin en zenginlerine yönelik vergi kesintilerinin bir öncelik olmaması gerektiğini belirtiyor.

FDP'li Bakan Lindner ise, reform yapılmazsa, gizli bir vergi artışı riskinin olduğunu savunuyor ve reformun sadece düşük gelirliler için değil, orta ölçekli işletmeler ile uzman ve yönetici pozisyonlarındaki kişiler için de adil olduğunu savundu. Lindner ayrıca, SPD ve Yeşiller'i 'vergi mükelleflerine saygıdan yoksun' olmakla eleştirdi.

Geri Dön 04 Nisan 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN