AVRUPADAN Youtube Video
Weimar Üçgeni'nde 'Filistin'in tanınması' gündemi
Almanya'da Weimar Üçgeni şeklinde bir araya gelen Almanya, Polonya ve Fransa'nın gündeminde Filistin'in tanınması vardı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bazı ülkelerin Filistin'i devlet olarak tanıma kararlarına ilişkin olarak, sembolik tanıma yerine siyasi bir tanımanın gerektiğini belirtti. Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile Almanya'da Weimar Üçgeni formatında bir araya geldi.
Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Baerbock, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın bağımsız Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamalarıyla ilgili olarak, "Şu anda yaşadığımız bu korkunç duruma bir çözüm için sembolik bir tanıma değil, siyasi bir tanıma gerekmektedir" dedi.
Baerbock, bağımsız bir Filistin devletinin Alman ve Avrupa dış politikasının değişmez bir hedefi olduğunu vurguladı ve "Eğer şimdi, şu anda basit bir tanıma barışı getirecekse, o zaman hiçbir siyasetçi tereddüt etmez" diye konuştu.
SPD’den ‘Filistin’i tanıyın’ çağrısı
Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Filistin'in resmen tanınması için Almanya'nın girişimde bulunması çağrıları artıyor. SPD'li Federal Meclis Milletvekili Isabel Cademartori, Stern dergisine verdiği demeçte, Filistin'in tanınmasının, terör örgütü Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkesin ardından barışa doğru atılacak olası bir ‘ilk adım’ olacağını söyledi. Cademartori, "Filistin devletinin tanınması, Orta Doğu sorununda bir çözüm yolu bulunması için ilk adım olabilir" dedi.
SPD Genel Başkan Yardımcısı ve Dış Politika Uzmanı Ralf Stegner de koalisyon hükümetine Filistin devletinin tanınması için baskı yapma çağrısında bulundu. Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı olan SPD’li Michael Roth ise, "Filistin’in resmen tanınması yanlış zamanda yanlış bir sinyal olur. Bunun bizi gerekli iki devletli çözüme daha fazla yaklaştırmayacağından korkuyorum" dedi.
SPD Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid de RND’ye verdiği demeçte, "Bu noktada Filistin'i tanımanın bir faydası olmayacak. Çünkü bu, sahadaki gerçeği değiştirmiyor" dedi. Ancak Schmid, tanımanın tabu olmaması gerektiğini de vurguladı ve "Tanınma, teröristleri ödüllendirmiyor, aksine Filistin Yönetimi gibi kendini barışa adamış güçleri güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.
Birlik (CDU/CSU) Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Johann Wadephul, "İspanya, İrlanda ve Norveç hükûmetlerinin eylemleri son derece sorunlu. Bu adım, siyasi bir süreci teşvik etmeye ve müzakere edilmiş iki devletli çözüme yaklaşmaya yardımcı olmuyor. Aslında böyle bir adımın İsrail ile Filistinlileri daha da uzaklaştırması muhtemeldir" dedi.
Geri Dön 24 Mayıs 2024 Cuma Önceki Yazılar