AVRUPADAN Youtube Video
Vatandaşlık reformu koalisyonu böldü
Almanya’da vatandaşlık reformu için çalışmalar sürüyor. Koalisyon hükûmetinde görüş ayrılıkları var. Küçük ortak FDP Türklere çifte vatandaşlığın yolunu açan plana itiraz etti.

FDP ile birlikte muhalefet de reform planına itiraz etti. FDP Genel Sekreteri Bijan Dijr-Saraj partinin Alman vatandaşlığının değersizleştirilmesine ortak olmayacağını savundu. FDP’li siyasetçi şu an vatandaşlık yasasını kolaylaştırmanın zamanı olmadığını vurguladı ve şöyle devam etti:
Henüz yasadışı göçle mücadelede ilerleme kaydedilmedi. İlk adım atılmadan önce, ikinci adım atılmamalı. Alman vatandaşlığın verilmesi, Alman toplumuna başarılı entegrasyonun bir sonucu olmalı. Entegrasyon sürecinin daha başındayken vatandaş olunmamalı.
Ana muhalefeti oluşturan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) de vatandaşlık reformuna karşı çıkıyor. Birlik partilerinin Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, vatandaşlık yasasında bir yenilemeye gerek olmadığını savundu. Merz, “İş piyasasına göç önemli ve zaten bu yapılıyor. Ancak, sosyal sistemlerden faydalanmak için yapılan göçün engellenmesi şart. Alman vatandaşlığının rastgele verilmesi uygun değil” ifadelerini kullandı. Merz, çifte vatandaşlığın bir istisna olması gerektiği görüşünde ve tasarıyı bloke edeceklerinin de sinyalini verdi.
Bununla birlikte İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada vatandaşlık yasasının modernizasyonuna ilişkin çalışmaların bitmek üzere olduğu aktarıldı. Bakanlık açıklamasında koalisyonun seçim protokolüne işaret edildi ve vatandaşlığa geçişte engellerin azaltılmasının hedeflendiği söylendi.
Taslakta neler var?
Yeni taslağa göre Almanya’da 5 yıl yaşayan yabancıların vatandaşlığa geçme imkânı olacak. Okul ya da mesleki başarı, son derece iyi Almanca bilgisi veya kamu yararına faaliyetler gibi yollarla entegrasyonda ‘özel başarı’ göstermiş kişiler için bu süre 3 yıla kadar inebilecek.
En az beş yıldır Almanya’da yaşayan göçmen kökenli ailenin Almanya’da doğan çocukları da otomatik olarak vatandaşlık alabilecek. Bu süre şu anda 8 yıl.
67 yaş üstünde olan ve misafir işçi olarak ülkeye gelenler için yazılı sınav zorunluğu kaldırılacak ve bu kişilerin Alman vatandaşlığı almaları için sözlü iletişim sağlamaları yeterli görülecek.
2 milyon insan yararlanabilir
Eğer tasarı yasalaşırsa 2 milyon civarında insanın bundan yararlanabilmesi öngörülüyor. Tasarının Bakanlar Kurulu’na ve Meclis gündemine ne zaman geleceği ise henüz açıklanmadı.
Sonuç olarak SPD ve Yeşiller tasarıyı desteklerken; FDP, CDU/CSU ve aşırı sağcı AfD bu yasaya karşı. Sol Parti’nin de yasaya destek vermesi bekleniyor.
Geri Dön 29 Kasım 2022 Salı Önceki Yazılar