Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
17 Ağustos 2023 Perşembe

Tatil trafik ışığına yaramadı

Yaz tatilinin ardından yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısına anlaşmazlıklar damga vurdu. Yeşiller Partili Aile Bakanı Lisa Paus, FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner’in vergi indirimi tasarasını veto etti.

Tatil trafik ışığına yaramadı

Almanya'da yaz tatilinin ardından Başbakan Olaf Scholz'un liderliğindeki hükûmet toplantısında, Yeşiller Partisi'nin Büyüme Fırsatları Yasası hakkında uzlaşmaya varılamadı. Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, "Yeşiller içinde Büyüme Fırsatları Yasası konusunda henüz anlaşma sağlanmadı. Bu nedenle yasa tasarısı kabine gündemine alınmadı" denildi.

Federal Maliye Bakanı Lindner'ın konuyla ilgili basın toplantısı iptal edildi. FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Yeşiller Partili Aile Bakanı Lisa Paus tarafından veto edildi.

Bu yasa tasarısına göre, şirketlere vergi indirimi, inovasyon desteği, yatırım bonusu ve enerji verimliliği teşviki gibi önlemler sunulması planlanıyor. Ayrıca yılda yaklaşık 6,5 milyar avroluk bir vergi paketiyle ekonomik destek ve iklim korumaya yönelik yatırımların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Başbakan Scholz, önceden yaşanan Isınma Yasası tartışmalarının ardından birlik çağrısında bulunmuştu. Ancak bu durumda kendini tartışmaların ortasında buldu.

Yeşiller Partisi'nden Irene Mihaliç, Aile Bakanı Paus'u destekledi ve yasa tasarısının kamu bütçeleri üzerindeki yükün göz önünde bulundurularak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“Sayın Paus’un yaptığı aptallık”

FDP içinden Paus’a ciddi eleştiriler geldi. Bild’e konuşan FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, “Bakan Paus'un vetosu, Yeşillerin ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik durumu hâlâ anlayamadığının kanıtı. Bu, hem şirketlere hem de vatandaşlara zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki de “Habeck ve diğer Yeşiller Partili bakanlar anlaştıktan sonra, Sayın Paus’un yaptığı aptallık” diye konuştu.

FDP’li Bavyera Başkanı Martin Hagen ise, “Vetonuz hem ülkenin refahını hem de koalisyonu tehlikeye atıyor. Sosyal yardımın daha da genişletilmesini istemek, ekonomik büyümeyi engelleyerek sorumsuzca hareket etmek demektir. Yeşiller Partisi sonunda, güçlü bir ekonomi olmadan ne verimli bir refah devletinin ne de ekolojik dönüşümün finanse edilemeyeceğini görmeli” dedi.

Anlaşmazlıklar

Maliye Bakanı Lindner, Meclis yaz tatiline girmeden önce "Büyüme Fırsatı Yasası" çerçevesinde şirketlere yönelik başlangıçta 6 milyar avroluk yeni bir destek paketi hazırladığını duyurdu. Bu yasa tasarısı kapsamında, vergi indirimleri, yatırım ve araştırma fonları oluşturarak Alman şirketlerinin daha rekabetçi hale gelmesini hedeflediğini belirtti.

"Büyüme Fırsatları Yasası" tasarısına göre, şirketlere çeşitli teşvikler sunulması planlanıyor. Bu teşvikler arasında vergi indirimleri, start-up'lara, büyüyen şirketlere ve küçük-orta ölçekli işletmelere inovasyon destekleri yer alıyor. Ayrıca, toplam tutarın yüzde 15'i oranında kârdan bağımsız bir yatırım bonusunun yanı sıra finansman desteğinde üst sınırın 30 milyon avro olarak belirlendiği belirtiliyor. Şirketlerin enerji ve kaynak verimliliğine yönelik yatırımlarını artırmaları için de teşvikler sağlanması planlanıyor. Bu yasa tasarısıyla birlikte, yılda yaklaşık 6,5 milyar avroluk bir vergi paketiyle ekonomik destek ve iklim korumaya yönelik yatırımlar için ek ikramiyelerin sunulması amaçlanıyor.

Öte yandan, bir süredir Maliye Bakanı Lindner ve Aile Bakanı Paus, 2025'ten itibaren "Grundsicherung" (temel sosyal yardım) getirilmesi için ne kadar bütçe ayrılması gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Lindner, bütçe planlamasında Aile Bakanlığı bütçesinde kesinti yaparak Bakan Paus'un temel çocuk güvenliği için talep ettiği 12 milyar avroluk bütçenin sadece altıda birini önermişti. Lindner, temel çocuk güvenliğine başlangıçta federal hükûmetin mali planlamasına göre yalnızca 2 milyar avro ayrılabileceğini ifade etmişti.

Geri Dön 17 Ağustos 2023 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN