AVRUPADAN Youtube Video
Süper zenginlere 'geçici kriz vergisi' teklifi kriz yarattı
SPD, 2030 yılına kadar 'süper zenginlere yönelik geçici kriz vergisi' getirmeyi planlıyor. Ancak liberaller ve patronlar teklife tepkili.
Almanya'da iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), ekonomiyi iklim nötr bir şekilde yeniden yapılandırmak ve 2030 yılına kadar 1 milyon yeni iş yaratmak için 'süper zenginlere yönelik geçici bir kriz vergisi' getirmeyi planlıyor.
Sosyal Demokratlar, bu verginin geliri, Almanya devlet fonuyla özel sermayenin etkinleştirilmesi ve yıllık 100 milyar avroluk yatırım hacmi yaratılması için kullanılacağını açıkladı.
SPD'nin bir diğer önerisi de borç freninde reform yapılması. Mekanizma şu ana kadar Alman devletinin yıllık olarak gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) maksimum yüzde 0,35'i oranında yeni borç almasına izin verdi. Ancak, SPD mevcut borç freninin, Almanya için refah riski haline geldiğini ve gerekli dönüşümü yavaşlattığını düşünüyor.
Plana göre, yeni borç kuralları ile; altyapı, iklimin korunması, dijitalleşme ve eğitim alanlarında daha fazla yatırım mümkün kılınmalı.
FDP: Zenginlerden vergi almak yerine daha çok çalışalım
SPD'nin bu planı, koalisyon ortağı FDP ile yeni bir krize yol açması bekleniyor. Maliye Bakanı Christian Lindner'ın partisi FDP, en zenginlerden daha yüksek vergi alınmasını ve borç freninin askıya alınmasını kesinlikle reddediyor. Berliner Zeitung'a konuşan FDP’li Torsten Herbst, "Yeni devlet fonlarına veya daha yüksek vergilere değil, daha çok çalışma ve şirket kurmaya yönelik daha fazla teşvik içeren yeni bir performans kültürüne ihtiyacımız var" dedi. Herbst, daha yüksek vergilerin büyüme ve refah için zehir olacağı göründe.
Sol Parti: Gözümüzle görmeden inanmayız
Sol Parti ise, SPD'nin planını hayata geçirmesi konusunda şüpheli. Sol Parti Meclis Grubu Ekonomi Politikası Sözcüsü Christian Leye, "Planlanan rota düzeltmeleri doğru yönde atılmış bir adım. Ancak, FDP'ye rağmen borç freninde gerekli reformun gerçekleşeceğine ancak gözümle gördüğümde inanacağım." dedi.
Metal İşverenleri: SPD sorunu çözmek yerine daha da kötüleştiriyor
SPD'nin hamlesi, yalnızca FPD içinde eleştirilere neden olmadı. Alman metal ve elektrik endüstrisi de ikna olmuş değil. Alman Metal İşverenleri Derneği Gesamtmetall tarafından kurulan Yeni Sosyal Piyasa Ekonomisi Girişimi’nin (INSM) Genel Müdürü Thorsten Alsleben, “Almanya büyüme açısından tüm sanayileşmiş ülkelerin gerisinde kalıyor çünkü çok fazla düzenlememiz var ve herkes için çok yüksek vergiler ve enerji maliyetlerimiz var. SPD, teklifiyle bu sorunları çözmeyecek, aksine daha da kötüleştirecektir” fikrini savundu.
Geri Dön 09 Kasım 2023 Perşembe Önceki Yazılar