AVRUPADAN Youtube Video
SPD, AfD yasağı için harekete geçti: Putin bağlantısı da masada
SPD, aşırı sağcı AfD’nin kapatılması için delil toplama sürecini başlattı. Parti, anayasa karşıtı faaliyetler ve Rusya ile olası ilişkileri inceleyecek.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yasaklanması amacıyla resmî süreci başlatıyor. Hafta sonu yapılan SPD Parti Kongresi’nde alınan kararla, federal ve eyalet düzeyinde özel bir komisyon kurulacak. Bu komisyon, AfD’nin kapatılmasını gerekçelendirecek bilgileri ve belgeleri toplayacak.
SPD, AfD’yi “özgürlükçü demokrasiyi hedef alan, açıkça aşırı sağcı bir yapı” olarak tanımlıyor.
Rusya ve Neo-Nazi bağlantıları incelenecek
Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanı Georg Maier, kurulacak komisyonun AfD’nin hem Neo-Nazi çevrelerle olan ilişkilerini hem de Moskova ile olası bağlantılarını araştıracağını duyurdu. Maier, bu sürecin 'demokrasinin açık kalbinde yapılan bir operasyon' kadar hassas olduğunu vurguladı.
SPD’li Bakan, özellikle Thüringen Eyalet Başkanı adayı Björn Höcke’nin söylemlerine dikkat çekti. Höcke'nin Erfurt Havalimanı’nı zorla geri gönderme merkezi yapmak istemesini 'açık bir sürgün planı' olarak nitelendirdi.
Muhalefetten çekince: Ters tepebilir
SPD’nin bu hamlesi, koalisyon dışı partilerde kuşku yarattı. CDU’lu Gitta Connemann, “AfD yasaklanırsa, kendisini mağdur göstererek daha da güçlenebilir” diyerek uyardı. Asıl mücadele alanının siyasi zemin olduğunu savunan Connemann, “AfD’ye karşı gerçek çözüm, halkı ikna edecek göç, güvenlik ve ekonomi politikaları üretmek" dedi.
Anayasa hukukçuları da ikiye bölündü
Oldenburg Üniversitesi’nden Anayasa Hukuku Profesörü Volker Boehme-Neßler, yasağın yasal olarak mümkün olduğunu ama anayasanın ruhuna aykırı olabileceğini söyledi. Boehme-Neßler, "Anayasa Mahkemesi’ne parti kapatma başvurusu, olağanüstü durumlar için öngörülmüş bir yoldur" ifadelerini kullandı.
AfD’den sert tepki: Çaresizlik göstergesi
AfD Eş Genel Başkanı Alice Weidel, SPD’nin girişimini 'siyasi tükenmişliğin kanıtı' olarak yorumladı. Weidel, “SPD’nin artık bir fikri kalmadı. Almanya’nın en büyük ikinci partisini yasaklatmak istemeleri, ne kadar çaresiz olduklarını gösteriyor” dedi.
Yasak süreci nasıl işliyor?
Almanya’da bir partinin kapatılması için Federal Meclis (Bundestag), Eyaletler Meclisi (Bundesrat) ya da Federal Hükûmet’in Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapması gerekiyor. Meclis’te, SPD, Yeşiller ve Sol Parti’den bazı milletvekillerinin yasa teklifine destek verdiği bildirildi.
Başvurunun yapılması için Meclis’te salt çoğunluk yeterli. Ancak yasağın kabulü için Anayasa Mahkemesi’ndeki sekiz yargıcın altısının 'evet' oyu vermesi gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda tartışmaların daha da alevlenmesi bekleniyor.
Geri Dön 30 Haziran 2025 Pazartesi Önceki Yazılar